BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Abdülhamite Ermeni teşekkürü

Ruhban okulunda yapılan kazılarda bir kitabe bulundu. Kitabede ise bir yazı çok dikkat çekti.

Abone ol

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda restorasyonu devam eden Akdamar Kilisesi'nin manastır bölgesinde yapılan kazılarda, 1 Haziran 1884 tarihli bir kitabede ortaya çıktı.

Akdamar Kilisesi'nin restorasyon işlemini yüklenen firma tarafından kilisenin bahçe kısmında kazılara başlandığını belirten Van Müze Müdür Mete Tozkoparan, kendilerinin de oluşturduğu bir ekiple kazıları yakından takip ettiklerini söyledi.

Kilisenin manastır alanında son kazılarla birlikte birçok odanın gün yüzüne çıktığını anlatan Tozkoparan, şunları söyledi: ''En son kazıda 6 odalı mekan içinden bir kitabe ortaya çıktı. Bu mekanla ilgili olan bir kitabedir. Buranın bir ruhban okulu olduğunu gösteriyor. Kitabede, okulun 1 Haziran 1884 tarihinde dönemin katolikoslarından (Ermeni kilise hiyerarşisinde en yüksek din adamı) Kocador Rustinsi tarafından açıldığı yazılı. Kitabenin dikkati çeken yanı, okulun yapımıyla ilgili bilgilerden ziyade, dönemin Padişahı 2.
Abdülhamit'e katkılarından, desteklerinden ve en azından okulun yapılmasına izin vermesinden dolayı için şükran methiyeler içermesi. Bu kitabe ruhban okulunun 2. Abdülhamit döneminde yapıldığını da ortaya çıkarıyor.'' Tozkoparan, gün yüzüne çıkan kitabede, manastır bölgesindeki bu ruhban okulunun 1 Haziran 1884'de hizmete girdiğinin kesin olarak belirlendiğini de kaydetti.