BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

ABDnin ölüm sorgulaması

ABD'nin Küba'daki üssü filmlere bile konu oldu. Ölümün kol gezdiği kampla ilgili ilk görüntüler bugün yayınlandı.

Abone ol ABD'nin Küba'daki gözetim üssü Guantanamo'da tutulan bir kişinin sorgusuna ilişkin ilk video bandı kamuya sunuldu. Haberde, 2003 yılında yapıldığı söylenen video kayıt, 16 yaşındaki Ömer Kadir'in Kanadalı yetkililerce sorgusunu gösteriyor.

Yetkililer, Ömer Kadir'e ABD güçlerince yakalanmasına dek geçen sürece ilişkin sorular yöneltiyor.

Kanadalı olan Kadir, 2002 yılında Afganistan'da bir silahlı çatışma sırasında el bombası atarak bir ABD askerinin ölümüne sebebiyet vermekle suçlanıyor.

Haberde belirtildiğine göre üç gün boyunca yaklaşık yedi buçuk saat boyunca sorgulanan Ömer, kayıt sırasında sıkıntılı görünüyor ve işkenceye maruz kaldığından şikâyet ediyor.

"Bana lütfen yardım edin"
Bir havalandırma deliğinden gizlice yapılan ve 10 dakika süren kayıtta, Ömer ağlarken ve yüzünü ellerine gömüp saçlarını çekiştirirken görülüyor. Ayrıca devamlı olarak "Bana yardım edin" diye kendi kendine mırıldanıyor.

Ömer Kadir, Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle Kanada İstihbarat Servisi'nden ajanlara Afganistan'daki Bagram hava üssündeki ABD gözetim merkezinde tutulduğu sırada kendisine işkence yapıldığını anlatıyor ve üzerindeki turuncu tişörtü sıyırıp vücudundaki yaraları göstererek "Ben sizin umurunuzda bile değilim" diyor.

İşte Ömer Kadir'in işkenceyi anlattığı videosu;