BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,44
ALTIN 2.941,24
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin Katrina dayağı

Katrina Kasırgası'nın zararını izlemeye çalışan gazeteciler, ABD polisinin şiddetine maruz kaldı. İki gazeteci, çatışma izlerken dayak yedi, bir diğeri gözaltına alındı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) New Orleans kentini etkileyen Katrina Kasırgası'nın yol açtığı zararları izlemek isteyen gazeteciler, ABD polisinin şiddetine maruz kaldı.

Kanada'da yayımlanan "Toronto Star" gazetesi muhabiri Tim Harper ve fotoğrafçısı Lucas Oleniuk, polis ile talancı oldukları iddia edilen kişiler arasında yaşanan çatışmaları izlerken polisin saldırısına uğradılar.

Felaket bölgesinde habercilik yasak!

Silahla gazetecileri tehdit eden polis, Oleniuk'un kendilerini hırsız döverken görüntülediğini farkedince foto-muhabirini şiddetle yere yatırarak, içinde 350 kare bulunan iki fotoğraf makinesinin hafıza kartını sildiler. Basın kartı yırtılan gazeteci, fotoğraflarını geri isterken polis, hakaret ederek, onu dövmekle tehdit etti.

Gazetesinde yayımlanan bir haberde New Orleans'taki durumu aktaran gazeteci Harper, polisten söz ederken "Kentte denetimi ele geçirmeye çalışırken şüphesiz ki gazetecileri birer engel olarak görüyorlar" dedi.

Ayrıca, "Times-Picayune" gazetesinden Gordon Russell, yerleşimcilerin tahliye edilmeyi bekledikleri Kongre Merkezi yakınında, polisle bölge insanı arasında çıkan silahlı çatışmayı izlerken gözaltına alındı. Ardından çalışmak için uygun koşul bulamayan gazeteci, aynı gün bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

RSF: Özgür habercilik de ilkyardım kadar önemli

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Katrina Kasırgası'nın yol açtığı felaketi izlemeye gelen gazetecilere ABD polisinin gösterdiği tavrı bir açıklama ile kınadı.

RSF açıklamasında, "Güvenlik kuvvetlerinin sıkışıklığını ve bölgede hakim olan gerginliği anlıyoruz. Ancak bunun gazetecilere yönelik gelişen bir şiddete dönüşmesi üzüntü vericidir. Felaket bölgesinde ilk yardım kadar, olup bitenin özgürce izlenmesinin de aynı oranda önemli olduğunu düşünüyoruz" denildi.

Erol ÖNDEROĞLU


http://www.bianet.org