BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,20
ALTIN 2.971,44
HABER /  GÜNCEL

ABDnin Karadeniz satrancı

Türkiye ile ABD arasındaki Karadeniz satrancı devam ediyor.

Abone ol

Korgeneral Zorlu, Washington'da Rusya'yı güneyden ve batıdan çevirmek, İran'ı kuzeyden kuşatmak ve enerji havzasını kontrol etmek için Karadeniz'e çıkmak isteyen ABD'ye 'Bölgede size gerek yok' mesajı verdi

Türkiye ile ABD arasındaki Karadeniz satrancı devam ediyor. ABD'nin Doğu Akdeniz'deki NATO gücününün görev alanına Karadeniz'in de alınması talebine direnen Ankara, kararlı tutumunu Washington'da da sürdürdü. ABD'nin Karadeniz'e çıkaracağı NATO filosuyla özellikle Mavi Akım ile buna paralel kurulacak petrol hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı ve muhtemel diğer enerji kanallarını kontrol altına almak istediğini düşünen Ankara, Washington'un, ayrıca, Karadeniz'e kuvvet çıkararak, Romanya ve diğer ülkelerle süren üs kurma görüşmeleri kapsamında Rusya ile Avrupa arasına tampon bir bölge oluşturmayı amaçladığını düşünüyor. ABD'nin bu talebiyle Rusya'nın güneyden kuşatılması ve İran'ın da kuzeyden çevrilmesini amaçladığını düşünen Türkiye, Karadeniz'de ABD kontrolünde bir NATO gücünü istemiyor.

KARADENİZ SAKİNDİR

Uzun bir süredir İki ülke arasında süren 'gergin' görüşmelerin bir yansıması Washington'da düzenlenen Amerikan-Türk Konseyi (ATK) ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) ortak yıllık toplantısında ortaya çıktı. Toplantıda konuşan Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Karadeniz'deki güvenlik düzenlemelerine ilgili konuşmasında Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Karadeniz'in makul ölçüde sakin olduğunu ve alarm verici bir güvenlik durumunun bulunmadığını söyledi. Karadeniz'de Türkiye'nin yürüttüğü 'Karadeniz Uyum Operasyonu' ve bu denize kıyısı bulunan ülkelerin üyesi olduğu Blackseafor Gücü'nden bahseden Korgeneral Zorlu, "Karadeniz'de güvenlik durumunun, kıyısı bulunan ülkelerce kontrol altında tutulabileceğine inanıyoruz'' dedi.

MONTRÖ'YÜ DELME AMACI YOK

Aynı toplantıda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'u temsilen konuşan Koramiral William Sullivan da Türkiye'nin Karadeniz'deki güvenlik düzenlemelerinde önder rolünü tanıdıklarını anlatarak, "Türkiye'nin Karadeniz'deki liderliğini sıkıntıya sokacak hiçbir planımız yok'' dedi.

Ancak, daha sonra konuşma kürsüsüne gelen ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Müsteşarı Matt Bryza, Karadeniz'e çıkma çabalarının sürdüğünü belirterek, "Karadeniz'in güvenliğinin arttırılması çabası arayışındaki ABD'nin, Türkiye'nin büyük önem verdiği Montrö Anlaşması'nı delme niyeti taşımadığını'' söyledi.

AMAÇ DENİZ GÜVENLİĞİ DEĞİL

Bryza, "Karadeniz'de amaçlarımızı açıkça ortaya koymaya ihtiyacımız var. Montrö Anlaşması'nı ortadan kaldıracak, delecek bir şey yapmak niyetinde değiliz. Ayrıca Rusya'yı da gerginleştirmek istemiyoruz'' dedi. ABD'nin amacının Karadeniz'de yeni bir askeri güç olmadığını belirten Bryza, "Zaten NATO üyesi Türkiye Karadeniz'de. Romanya ve Bulgaristan da NATO üyesi ülkeler'' diye konuştu. ABD Savunma Bakanlığı'nı temsilen aynı oturumda konuşan Albay Al Zacker da Karadeniz denildiğinde sadece deniz güvenliğinden bahsedilmediğini söyledi. Bu bölgede, silahların yayılmasının önlenmesi, insan kaçakçılığı, terörizm gibi önemli birçok sorun bulunduğuna işaret eden Zacker, "Bize 'NATO'yu Karadeniz'e getirmeyin' diyorlar. NATO zaten Karadeniz'de, çünkü Türkiye orada. Romanya ve Bulgaristan da orada'' dedi.

UKRAYNA VE GÜRCİSTAN

Bölgede Ukrayna ve Gürcistan'ın güvenliğinin desteklenmesinin önemine işaret eden Zacker, Türkiye ile bu konuda daha çok danışmalar gerektiğini söyledi. ABD, Akdeniz'de terörle ve suçlarla mücadele kapsamında faaliyet gösteren NATO'nun 'Aktif Çaba' operasyonunun görev alanının Karadeniz'i de kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor. Aktif Çaba operasyonu, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'nin talebiyle NATO çerçevesinde önce Doğu Akdeniz'de kurulmuştu. Operasyonda, Akdeniz'de seyreden ticari gemiler izleniyor ve teröre, silah kaçakçılığı ve diğer suçlara karıştığından şüphelenilen gemiler aranıyor.

Bölgemizde nükleer silah istemiyoruz

Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, 2002 yılında tuğgeneralken Afganistan'ta görev yapan uluslararası görev gücü ISAF'ın komutanlığını yapmıştı. Zorlu, dün yaptığı konuşmada Türkiye'nin, İran ile iyi komşuluk ve birbirlerinin içişlerine karışmama ilkelerine dayanan ilişkileri bulunduğunu anlatarak, "Bölgemizde nükleer silahlara sahip ülke istemiyoruz. Nükleer silahları olmayan bir bölgeye ihtiyacımız var" dedi.

ABD 'Barış Denizi'ni kontrol etmek istiyor

Montrö Anlaşması çerçevesinde gelen gemilerin Karadeniz'de birkaç hafta bekleyebildiği, ancak ABD'nin beklemeden geçiş yapmayı istediği belirtiliyor. Dünyanın birçok denizinde kontrol sahibi olan ABD, barışçı bir deniz olarak bilinmesine karşın Karadeniz'de de kontrol istiyor. Bunun en önemli nedeninin, dünyanın herhangi bir yerinde gemilere kitle imha silahı yüklenip Amerikan sularına sokulmasından ciddi kaygı duyulması olduğu bildiriliyor.Albay Zacker, ''Türk-Amerikan savunma ilişkilerinin durumunun çok iyi olduğunu, ancak dışardan bakan birinin, 'Metal Fırtına'yı okuyup 'Kurtlar Vadisi-Irak' filmini seyredince, ilişkilerde sıkıntı olduğunu zannedebileceğini'' söyledi.