ABD şirketlerinin ambargoya rağmen İran'a insani yardım adı altında satışlar yaptığı belirlendi.
Abone olDünya devletlerine 'Yaptırım' diye İran ile ticaretini kestiren ABD'nin kendi şirketlerinin İran'a mal sattıkları ortaya çıktı. Öncelikle insani yardım adı altında yapılan ticarette, zayıflama ilaçlarından, ciklete bir çok malın İran gönderildiği belirlendi. ABD'nin diğer ambargolu ülkeylerede satışlarda bulunduğu kaydediliyor.
Yaptırım yaygarasıyla Tahran'ı köşeye sıkıştırmaya çalışan ABD'nin, kendi şirketlerinin, aralarında İran'ın da bulunduğu 'kara liste'deki ülkelerle ticaret yapmasına göz yumduğu anlaşıldı. Hazine Bakanlığı'nın izniyle 'insani malzeme' adı altında sigaradan sakıza milyarlarca ürün satıldı
İran'a nükleer programı nedeniyle yaptırım uygulamada başı çeken ABD'nin, "şer ekseni" içinde gördüğü bu ülke ile Amerikan şirketlerinin ticaret yapmasına izin verdiği ortaya çıktı.
New York Times'ın haberine göre, aralarında büyük şirketlerin ve bankaların da bulunduğu bir çok Amerikan firması, İran, Küba ve K. Kore gibi ambargo altındaki ülkelere 10 yılda milyarlarca dolarlık mal sattı.
Amerikan şirketleri, insani malzeme adı altında Amerikan Hazine Bakanlığı'nın izniyle sigaradan sakıza birçok ürünü bu ülkelere ulaştırdı. Kraft Food ve Pepsi gibi gıda devlerinden, ABD'li bankalara kadar birçok şirkete, Hazine Bakanlığı'nın adı sanı duyulmamış bir dairesinden 10 bin adet ticaret lisansı verildiği anlaşıldı.
ZAYIFLAMA HAPLARI VAR
Lisansların birçoğu 10 yıl önce kabul edilen, tarımsal ve tıbbi insani yardımı, yaptırım dışında tutan bir yasa kapsamında verildi. Ancak yasanın kapsamı sigara, Wrigley's cikletleri, Louisiana acı sosu, zayıflama hapları, kas geliştiriciler ve İran'ın Olimpik sporcularını eğiten bir enstitüye satılan spor rehabilitasyon ekipmanlarını bile insani yardım olarak gösterebilecek kadar geniş bulunuyor.
Örneğin bir lisans, bir ABD şirketinin İran'ın Avrupa'ya doğalgaz satışına yardımcı olabilecek bir boru hattı projesinin ihalesine girmesine izin veriyor. Ancak Washington resmi olarak böyle projelere karşı. Dahası birçok şirketin terörle ya da silah kaçakçılığıyla ilgisi olduğu bilinen yabancı şirketlerle iş yaptığı da ortaya çıktı.