BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,38
ALTIN 2.836,60
HABER /  DÜNYA

ABD'nin çok çarpıcı Türkiye raporu

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşunun her yıl hazırladığı rapordan bu yıl Türkiye ile ilgili çok çarpıcı sonuçlar çıktı!

Abone ol

ABD, AB ülkeleri ve Türkiye'de yapılan bir anket, Türk halkının AB'ye gittikçe daha olumsuz baktığını ve Ortadoğu ülkeleri ile daha yakın işbirliği içinde olunmasını istediğini gösterdi.

ABD'deki düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu tarafından her sene ABD, 11 AB üyesi ülke ve Türkiye'de düzenlenen Transatlantik Eğilimler Araştırması'nın bu seneki bulguları açıklandı. Katılımcı ülkelere birbirleri, küresel tehditler ve dış politika gibi konularda sorular sorulan ankette elde edilen  sonuçlar, Türkiye'nin AB üyeliğine daha soğuk baktığını ortaya koydu.

ÖNCELİKLİ ORTAK ORTADOĞU

Ankette, katılımcılara, "Ülkeniz dış politikada kiminle işbirliğinde olmalı?" sorusu yöneltildi ve Türkiye’de ulsulararası arenada, Ortadoğu ile yakın işbirliği içinde olunmasını isteyenlerin oranının 2009 yılına göre iki katına çıkarak yüzde 20'ye ulaştığı görüldü. AB ülkeleri ile işbirliğini isteyenlerin oranı ise 9 puanlık bir düşüşle yüzde 13’e geriledi. Soruya, Türkler’in çoğunluğu (yüzde 34) "ülkemin yalnız hareket etmesi gerektiğine inanıyorum" yanıtını verdi. Müttefik olarak ABD‘yi görenlerin oranı ise yüzde 6’da kaldı. 

İRAN KONUSUNDA RAHATIZ

Araştırma, Türk halkının İran’ın nükleer programı konusunda da Batılılardan farklı düşündüğünü ortaya koydu. İran’ın nükleer silah sahibi olmasından en az endişe duyan ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Türk katılımcıların yüzde 40’ı İran’ın nükleer silah sahibi olmasından endişe duyduğunu söylerken, yüzde 48’i böyle bir endişelerinin olmadığını belirtti. Amerika’da ise halkın yüzde

TÜRKİYE'YE AVRUPA DIŞINDA ÖZEL YER

ABD düşünce kuruluşu Marshall Fonu'nun her yıl yayınladığı Transatlantik Eğilimler Araştırması'nda, bu yıl Türkiye için özel kategori açılıp, özel bir bölüm eklendi. 6 yıldır Türkiye'yi 12 ülkelik Avrupa bloku içinde ele alan fon yöneticileri, artık Batı'nın ortak değerlerini paylaşmayan bir görüntü verdiği düşüncesiyle ayrı değerlendirme yaptı.

86’sının İran’ın nükleer silah sahibi olmasından endişelendiği sonucu çıktı. AB ülkelerinde bu oran yüzde 79 olarak belirlendi. 

AB İSTEĞİ AZALDI

Geçen sene Türkler’in yüzde 48’i AB üyeliğine olumlu yaklaşırken, bu oran bu sene yüzde 38’e geriledi. AB üyeliğine olumsuz bakanların ise oranı yüzde 22’den yüzde 31’e çıktı. Türkiye’nin AB üyeliğini en olumlu bulan ülke yüzde 41 ile Amerika olurken, AB içinde de yüzde 43 ile Romanya oldu. Fransızlar’ın yüzde 49’u, Almanlar’ın ise yüzde 41’i Türkiye’nin AB üyeliğinin kötü olacağına inandıklarını söylediler. Türkiye’nin AB’ye üye olacağına en çok inanan ülke ise yüzde 66’lık bir oranla İngiltere oldu. Araştırmanın, Türkiye’nin AB’ye üyeliği sonuçlarında ilgi çeken nokta ise, yüzde 26’lık bir oranla, Türkiye’nin AB üyesi olacağına en az inanların Türkler çıkması oldu.