ABD'de yaşanan finans krizi ülke imajına büyük darbe vurdu. En büyük korkuları ise dışarıdan..
Abone ol Güveni yeniden tesis etmeye çalışan ABD, en çok yabancı ilgisinin sönmesinden korkuyor.ABD hükümeti, finans sisteminin kilitlenmesini önlemek için arka arkaya önlem paketleri açıklıyor. Yapılan açıklamalar her ne kadar finans sektörü ve ekonomiyi destekleme amacı taşısa da, bu sürecin sonunda, bir marka olan ABD’nin imajının büyük bir darbe almış olması gözlerden kaçmıyor.
Bir zamanlar serbest piyasa ekonomisinin merkezi olarak bilinen ABD’nin, aldığı önlemlerle sosyalist bir ülke gibi hareket etmesi, ülkenin uluslararası alandaki kredibilitesine zarar veriyor. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan kredi kredecelendirme kuruşu Standard & Poor’s, ABD’nin kredi profilinin artık daha zayıf olduğunu çünkü ülke riskinin arttığını ifade etti.
ABD’nin ülke riskinin artması, hükümetin en çok çekindiği konulardan birini gündeme getiriyor: Yabancıların bundan sonra ABD hazine kağıtlarına yatırım yapmama riski. Cari açığın önemli kısmını yüklü miktarda tahvil satarak karşılayan ABD, dış talebin kuruması halinde yeni bir kriz yaşayabilir.
YENİ KRİZ DALGASI DIŞARIDAN MI?
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, geçen hafta yaptığı bir açıklamada bu konuya dikkat çekti. Georgetown Üniversitesi’nde bir açıklama yapan Bloomberg, ABD’yi vuran finans krizinde bir sonraki dalganın dışarıdan gelebileceği uyarısında bulundu. Bloomberg, yabancı kurumların ABD hazine kağıtlarını satın almayı durdurmaları halinde yeni bir kriz dalgası yaşanacağını öngördü. Mevcut güven bunalımında ABD tahvillerini kimlerin almaya devam edeceğinin net olmadığını belirten Bloomberg, ABD’li makamları geleceği öngörememekle suçladı.