BIST 9.877
DOLAR 34,06
EURO 38,09
ALTIN 2.826,08
HABER /  GÜNCEL

ABDliler neden seyretti?

Konsolosluktaki saldırıyı neden ABD'liler seyretti? Kamuoyunda eleştiriler artınca büyükelçi Wilson'dan açıklama geldi.

Abone ol ABD Büyükelçisi, saldırı sırasında Başkonsolos’taki koruma görevlilerinin silahsız olduğunu, bu tür olaylarda hem Konsolosluğu, hem de içeride vize için bekleyen yüzlerce Türkü koruyabilmek için kapıları hemen kilitlemekle görevli olduklarını açıkladı.

ABD Büyükelçisi Ross Wilson, saldırıya neden konsolosluk görevlilerinin müdahale etmediği yönündeki eleştirilere açıklık getirdi.

Wilson, gazetecilerin, “Saldırı sırasında ABD’li güvenlik görevlilerinin neden müdahale etmediklerine yönelik kamuoyunda soru işaretleri var. Aynı zamanda yaralı polisin neden Başkonsolosluk’un kapısının içinden alınmadığı merak ediliyor” sözleri üzerine, şunları söyledi:

“Bizim Konsolosluğumuzdaki koruma görevlileri günün o saatinde silahlı değiller. Silahsız bulunuyorlar. Dışarıda vize başvurusu için bekleyen kişilerle ilgili yapabilecekleri bir şey varsa onu yapmaya çalışıyorlar. Onları düzene sokmaya çalışıyorlar. Görevleri bu. Ve bir saldırı olduğunda bizim ilk yaptığımız şey konsolosluğun kapılarını kilitlemek.

Buradaki amaç da hem konsoloslukta çalışanları korumak hem de aynı zamanda içeride vize başvurusu için bulunan Türkleri de korumak. Yüzlerce kişi olabilir içeride o anda. Orada görüntüde yer alan koruma görevlimiz, oradaki polise yardım etmeye çalıştı. Ortalık yatıştıktan ve yardım geldikten sonra da bu polisin olabildiğince yardımı alabildiğine hepimiz memnun olduk.

Tekrarlamak istiyorum. Bu kişilerin hayatını kaybetmesinden son derece üzüntü duyuyoruz ve büyük bir minnettarlık duyuyoruz Türk güvenlik güçlerine. Bizim ve diğer yabancı misyonların buradaki faaliyetlerini sürdürmeyi sağladıkları için.”