BIST 10.487
DOLAR 32,85
EURO 35,11
ALTIN 2.427,60
HABER /  DÜNYA

ABD in BM baskısı İranı deli etti

ABD'nin yeni tavrı İran senaryolarını bir kez daha güçlendirdi. ABD, uzlaşma ihtimalini hiçe saydı, yaptırım istiyor.

Abone ol

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 1 ülkelerinin yeni yaptırımları içeren karar taslağı üzerinde anlaşmasına tepki gösterdi.

Devlet televizyonu, uranyum takasına ilişkin Türkiye, İran ve Brezilya arasındaki anlaşmanın hemen ardından ABD, İngiltere ve Fransa'nın, yeni yaptırım kararlarını içeren taslağın hazırlanıp kabul edilmesinde öncülük ettiğini duyurdu.

Haberde, "İran aleyhindeki tüm yaptırım kararlarının arkasında bulunan ABD, İngiltere ve Fransa'nın, uranyum takası anlaşmasından rahatsızlık duydukları ve alelacele yeni bir kararla husumetlerini gösterdikleri" ifadelerine yer verildi.

"DÜNYAYA RAĞMEN DİKKATE ALINMIYORUZ"

Karar taslağının İran'a yönelik daha ağır yaptırımları içerdiği belirtilen haberde, "Uluslararası toplumun isteklerine cevap veren ve olumlu karşılanan uranyum takası anlaşmasının, bu ülkelerce dikkate alınmadığı" görüşü savunuldu.

Haberde her türlü yaptırım kararının, Türkiye, İran ve Brezilya arasındaki anlaşmanın ihlali anlamına geleceği görüşü dile getirildi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de, yeni yaptırım kararı alınması çabalarını "havanda su dövmek" olarak değerlendirdi.

Uranyum takası anlaşma metninin, dünya kamuoyuna güven vermede önemli bir adım olduğunu kaydeden Burucerdi, ülkelerin çoğunun İran'ın nükleer enerji elde etme hakkını desteklediklerini ve bunun da ABD'yi rahatsız ettiğini söyledi.

Burucerdi, önceki yaptırımlar gibi olası yeni yaptırımların da İran'ın hak ve hukukunu savunmadaki azim ve kararlılığını etkilemeyeceğini kaydetti.

Mutteki: "Zaman kazanmaya çalışan Clinton olacak"

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de Türkiye, İran ve Brazilya'nın "böylesi bir dönemde" Tahran'ın nükleer yakıt takasıyla ilgili imzaladıkları deklarasyonun son derece önemli olduğunu ve her türlü övgüyü hak ettiğini söyledi.

Mutteki, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 37. Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci gününde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin Türkiye, İran ve Brezilya dışişleri bakanlarının imzaladığı nükleer yakıt takası deklarasyonuyla ilgili sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Tahran'ın bu hareketiyle zaman kazanmaya çalıştığı ve ABD'nin İran ile ilgili BM Güvenlik Konseyi'nden yeni bir karar çıkartmaya çalışmasını nasıl yorumladığı sorusuna, Mutteki, "Şu andan itibaren zaman kazanmaya çalışan Clinton olacak" karşılığını verdi.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın üzerinde anlaştıkları karar taslağı, İran'a yönelik yaptırımları daha da ağırlaştırmayı öngörüyor