BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

AB'den vizesiz seyahat için Nisan uyarısı!

AB, Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ini vizesiz seyahat edebilmeleri için, Türkiye'nin yerine getirmesi beklenen kriterleri Nisan sonuna kadar tamamlaması gerektiğini açıkladı.

Abone ol

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Türk vatandaşlarının Haziran sonundan itibaren Schengen Bölgesi'ini vizesiz seyahat edebilmeleri için, Türkiye'nin yerine getirmesi beklenen kriterleri Nisan sonuna kadar tamamlaması gerektiğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre; Belçika'nın başkenti Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Timmermans, "Kesinlikle Türkiye'ye bedavadan bir şey vermiyoruz" dedi.

“Göçmenlerin topluca Türkiye'ye gönderilmesi söz konusu olamaz” diyen Timmermans, “Göçmen anlaşmasının işe yaraması için Yunanistan ve Türkiye'nin yasaları değiştirmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Timmermans, “Göçmen anlaşmasıyla ilgili daha fazla zorluklar bekliyorum… Göçmen sorunu sadece Türkiye ile yapılan anlaşmayla çözülemez” diye ekledi.

KESTİRME YOL YOK

“Türkiye'ye vize şartlarının gevşetilmesi somut koşullarabağlı, kestirme yol yok” diyen AB yetkilisi şöyle konuştu:

“Türkiye Haziran sonu itibarıyla vize serbestisi elde etmek için gerekli şartları Nisan sonuna kadar yerine getirmeli.”

Timmermans, “Haklar konusunun görüşülmesi için Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması AB'nin çıkarına” dedi.

Timmermans, Türkiye ile beş faslın müzakerelere açılması için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirtti fakat üye ülkelerin alabileceği pozisyona etki edemeyeceklerini ifade etti. Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ile müzakerelerde beş faslı bloke etmeyi sürdüreceklerini açıklamıştı.

AB Komisyonu üyelerini bir araya getiren Brüksel’deki haftalık toplantıda teklif, mali, operasyonel ve yasal açılardan ele alındı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; toplantı sonrasında yayımlanan ve konseye sunulacak değerlendirme, teklifteki maddeler uyarınca altı başlık altında sıralandı.

SIĞINMACILARIN GERİ GÖNDERİLMESİ

Sığınma başvuruları reddedilen Yunan adalarındaki sığınmacı ve göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesinin, kaçakçılara para ödenmesi ve hayatların riske atılmasının önlenmesi açısından hayati olduğu belirtildi.

Ancak bunun tamamen Avrupa'daki ve uluslararası alandaki kanunlara göre yapılması gerektiği vurgulanarak, bu çerçevede, her bir kişinin sığınma başvurusunun tek tek ele alınmasının şart olduğu ve "toplu geri göndermelerin hiç şüphesiz sığınmacıların temel haklarına aykırı düşeceği" ifade edildi.

Bu maddenin uygulanabilmesi için Yunan ve Türk hükümetlerinin mevzuat değişiklikleri yapmalarına ihtiyaç duyulduğu da kaydedilerek, "Yunanistan Türkiye'nin güvenli ülke olarak kabul edildiğini, Türkiye de uluslararası korumaya muhtaç sığınmacıların etkili sığınma prosedürüne erişim imkanı bulunduğunu garanti altına almalı" ifadesi kullanıldı.

BİRE BİR YENİDEN YERLEŞTİRME

Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesi maddesi ile ilgili olarak da üye devletlerden kabul edecekleri sığınmacı sayısıyla ilgili teminat istendi.

AB'ye yerleştirmelerde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve Avrupa Sığınmacı Destek Ofisiyle çalışılabileceği bildirildi.

VİZE SERBESTİSİ

Vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılabilmesi için ise Türkiye'nin 35'ini tamamladığı 72 kriterin hepsini hayata geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Eğer Türkiye'nin kriterleri yerine getirdiği kanaati varılırsa, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vizelerin haziran ayı sonunda kaldırabilmesi için Nisan 2016 sonunda sonunda yasal bir teklif hazırlayacağı açıklandı.

FON HARCANMASININ HIZLANDIRILMASI

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların şartlarını iyileştirmek için kullanılacak 3 milyar avroluk fonun harcamasının hızlandırılması için Türk yetkililerle nisan ayı ortasına kadar ihtiyaçların belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

YENİ FASILLARIN AÇILMASI

Üyelik sürecinin hızlandırılması noktasında beş yeni faslın açılması için hazırlık çalışmalarının yapıldığı, AB Konseyi'ne sunabilmek için bahar aylarında bu çalışmaların bitirilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Türkiye, özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

SURİYE’DE İNSANİ ŞARTLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ

AB Komisyonu'nun değerlendirmesinde, Suriye içindeki insani şartların iyileştirilmesi noktasında, Suriyelilerin ülkelerinde kalmasını sağlayacak bu adımla ilgili olarak AB Konseyi'nin Türkiye ile çalışmaya hazır olduğu belirtilerek, "Bunun başarılabilmesi için Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 11-12 Şubat tarihlerinde Münih'te yapılan toplantısında verilen taahhütlerin hızlıca uygulanması esastır" ifadesine yer verildi.

Türkiye 7 Mart'ta, Türkiye-AB Zirvesi'nde sığınmacı krizine çözüm getirecek ve AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini güçlendirecek teklif sunmuştu. AB'nin de prensipte kabul ettiği teklifle ilgili olarak AB Komisyonu'nun bir değerlendirme hazırlayarak AB Konseyi'ne sunması istenmişti.

Bu teklif, yarın başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde ele alınacak. Zirvenin ikinci gününde yapılacak Türkiye-AB Zirvesi'ne Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılması bekleniyor.