BIST 8.656
DOLAR 34,34
EURO 37,45
ALTIN 3.022,50
HABER /  DÜNYA

AB'den Türkiye'ye küstah tehdit

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden bir yıl sonra da Avrupa'nın elinin Türkiye'ye uzatılmış halde olduğunu savundu.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Juncker, Alman "Bild am Sonntag" gazetesine yazdığı makalede, Türkiye'deki darbe girişimi sırasında saldırıya uğran parlamentonun ve yaralanan sivil insanların görüntülerinin kendisinde iz bıraktığını belirtti.

Söz konusu gece, darbe girişiminin nasıl sonuçlanacağının belli olmadığı vakitte Moğolistan'ın Ulanbatur kentinden, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini ile birlikte Türkiye’deki demokratik kurumlara yapılan bu saldırıyı tüm  AB adına kınadığını anımsatan Juncker, "Biz özellikle zor günlerde Türkiye’nin  yanındaydık ve yanındayız." iddiasında bulundu.

Juncker, AB'nin, Türkiye'nin demokrasinin istikrarlı ve ekonomisinin  başarılı olmasından yana olduğunu da  savundu.

 "Darbe girişiminden bir yıl sonra Avrupa’nın eli uzatılmış haldedir."  ifadesini kullanan Juncker, Avrupa'nın böylece görüşünü açık ettiğini, Türkiye’nin de Avrupa yönünde görüşünü ifade etmesini ve Avrupa’nın değerlerine  uymasını beklediğini kaydetti.

Juncker, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşmasını değil yakınlaşmasını  dilediğini savundu.

AB’ye girmek isteyenlerin birliğin değerlerine de katıldığını ifade  eden Juncker, Türk hükümetinin idam cezası getirmesi durumunda AB'nin üyelik  konusunda kapıyı kapatacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu ve diğer konularda açık ve  bazen de sportmence görüş alışverişinde bulunmayı sürdürdüğünü dile getiren  Juncker, "Biz,  enerji ve güvenlik ile terörle mücadele gibi alanlarda iş  birliğimizi adım adım derinleştirme konusunda anlaştık." dedi.

Juncker, birlikte daha çok şeyin başarılabileceğini aktararak, bunun  AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatında görüldüğünü ifade etti.

Bu mutabakat yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’den Yunanistan’a ulaşan  sığınmacıların oranının yüzde 97 azaldığına işaret eden Juncker, aynı zamanda  Nisan 2016'dan sonra 7 bin 600'den fazla Suriyeli mültecinin düzenli şekilde  Türkiye’den Avrupa’ya götürüldüğünü ve Türkiye’deki mültecilerin şimdiye kadar  1,6 milyar avro ile desteklendiğini  belirtti.

Pragmatik bir yol haritasıyla gelecek 12 ayda bu alanlarda nasıl  çalışma yapılacağını  belirlediklerini ifade eden Juncker, küçük adımların büyük  etki yapacağına  inandığını kaydetti.