Avrupa Merkez Bankası 1 trilyon euroluk parasal genişlemeye hazırlanıyor
Abone olAvrupa Merkez Bankası 1 trilyon euroluk parasal genişlemeye hazırlanıyor. Bu da parasal genişlemenin bir ihtimal enflasyonu hedef rakam olan yüzde 2’nin üzerine de çıkarabileceğini düşündürtüyor. Öte yandan gerekli varlık alımlarının fiyatlara olan etkisinin belirsizliğinin ise parasal genişleme hakkında endişeleri artırdığı belirtiliyor.
Dünya gazetesinden Hilal Sarı'nın haberine göre özellikle Almanya’da merkez bankasının fonlarının büyük bir kısmı daha güçsüz euro ülkelerinin borçlarını satın almak için kullanılırsa riskler doğacağı belirtiliyor.
Haberi QE’ye muhalif Alman düzenleyiciler sızdırmış olabilir
Değerlendirme raporunun Almanya’nın tutucu ekonomi yayını Frankfurter Allgemeine Zeitung’a sızdırılmış olmasının ECB’nin içinde parasal genişleme karşıtı Alman toplumsal muhalefet kampanyasını destekleyen kişilerin olduğu şüphesini yeniden alevlendirdi. Parasal genişleme hazırlıklarına dair güçlü iddialar Mayıs ayında gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde dünyanın önemli ekonomi yayınlarında yer buldu.
ECB defl asyonla savaşmak için sıradışı önlem almaya hazır
Bugün Euro Bölgesi enfl asyonu yüzde 0.5 ile hedef rakamın dörtte birine denk geliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz perşembe günü faiz yapıcıların parasal genişleme gibi daha radikal önlemler alabileceğini, fiyat baskılarının daha da yumuşatılması gerektiğini söylemişti. Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann’ın da ‘çok uzun süren defl asyon süreci’ ile mücadele edebilmek için parasal genişleme de dahil olmak üzere geleneksel olmayan yöntemler kullanılmasını salık veren bir önergeye imza attığı belirtiliyor.
Draghi: QE konusundaki fikir ayrılıklarını görüşeceğiz
Konuyla ilgili bir kaynağın ECB yönetim kuruluna ve faiz yapıcı yönetim konseyine geçtiğimiz aylarda farklı senaryoların sunulduğunu belirtiliyor. Merkez bankasının Amerika Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası’na göre hem politik hem operasyonel anlamda çok zorlu bir eylem olan parasal genişlemeyi nasıl yöneteceğini konusunu netleştirmesi bekleniyor. ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasında da ifade ettiği gibi Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın her biri tarafından onay alması gereken parasal genişlemenin verimli bir yöntem olduğu konusunda bariz fikir ayrılıkları bulunuyor. Fakat ECB Başkanı konuşmasında “Bu konu üzerinde önümüzdeki haftalarda çalışmaya devam edeceğiz” diyerek QE karşıtı maliye bakanlarıyla uzlaşmak için masaya oturulacağının sinyalini verdi. Frankfurter Allgemeine Zeitung konuya ilişkin haberinde bir merkez bankası çalışanını kaynak göstererek, parasal genişlemeye gidilmesi için Avrupa’nın özel sektör borçlarının yeterince yüksek olup olmadığının asıl soru olduğunu ifade ediyor.
Merkez Bankası: Evet, farklı senaryoları değerlendiriyoruz
İddialara yanıt olarak ECB sözcüsü yaptığı açıklamada “Perşembe günü yönetim konseyinin de belirttiği gibi merkez bankamız geleneksel olmayan enstrümanların da kullanılabileceği konusunda hemfikir. Euro sistemindeki ilgili yönetimler farklı senaryoları değerlendirmeye devam edecektir” diye konuştu. Euro Bölgesi'nde uygulanacak bir parasal genişlemenin gelişmekte olan ekonomilere dair beklentileri olumlu etkileyeceği ifade ediliyor.
IMF de ECB’nin parasal genişleme yapmasını salık veriyor
Amerikan Fox News’e röportaj veren Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde Avrupa Merkez Banaksı’na Euro Bölgesi’ndeki düşük enfl asyon riskini gidermesi çağrısını yineledi. Lagarde geçtiğimiz günlerde de ECB’nin düşük enfl asyonla mücadele için para politikasını gevşetmesi gerektiğini söylemişti. IMF Başkanı Lagarde yüzde 2’lik hedefin altında seyreden enfl asyon ile mücadele edilebilmesi için genişleme yanlısı politikalar uygulanması gerektiğini savundu. Lagarde, “Euro Bölgesi’nde makul bir ekonomik iyileşme var. İyileşme merkezde güçlü ama güneyde hala zayıf” diye konuştu. Siyasi çalkantılara da dikkat çeken Lagarde, Avrupa bölgesi ekonomisinin kırılgan yapısının devam ettiğini söyledi.