Daha önce Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Fransa da, Başbakan Erdoğan'a destek sözü verdi.
Abone olAkşam Gazetesi'nin haberine göre, Brüksel'deki AB zirvesinde, Türkiye'nin Temmuz 2005'te müzakerelere başlaması konusunda sözlü garantiler alındı. Daha önce Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Fransa da, Erdoğan'a destek sözü verdi
Kıbrıs müzakerelerine, 'AB'den müzakere tarihi garantisi' alarak devam etmek isteyen hükümet, istediği garantinin sinyallerini Brüksel'deki zirvede aldı. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda çoğu zaman sessiz kalmayı tercih eden Fransa'dan da sıcak mesajlar gelmeye başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, geçen yıl yapılan Kopenhag Zirvesi'nde Fransa ve Almanya'nın teklifi olan 'Temmuz 2005'te müzakerelere başlanması' kararının arkasında olduklarına dair güvence verdi.
FRANSA da yumuşadı
Başbakan Erdoğan'ın Brüksel'de AB liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliği konusunda müzakerelere ne zaman başlanacağı ana gündem konuları arasında yer aldı. AB liderlerinden yapılan reformlar konusunda övgüler alan Başbakan Erdoğan, önceki akşam gerçekleştirilen zirve yemeğinden de keyifli ayrıldı. Yemekte yanyana oturduğu Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile şakalaşan Erdoğan'ı, pek çok AB liderinin yanına gelerek sohbet etmesi de memnun etti. Erdoğan'ın en önemli görüşmesi ise Fransa Cumhurbaşkanı ile oldu. Erdoğan, bugüne kadar müzakere tarihi konusunda renk vermeyen Fransa'nın tavrını merak ediyordu. Erdoğan'ın olumlu geçen görüşmede, Chirac'ın tarih konusundaki sözlü garantisiyle rahatladığı öğrenildi.
Dörtlü yemek iptal oldu
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Chirac görüşmesinden sonra, 'Çok iyi bir görüşme oldu. Temelleri de vardı. Chirac Türkiye'yi çok iyi anlayan siyasilerden birisi. Türkiye'ye çok iyi niyetle yaklaşıyor' şeklindeki değerlendirmesi, Fransa'nın sözlü garantisini ortaya koyar nitelikteydi. Gül ayrıca, Kopenhag'da belirtilen 'Temmuz 2005' tarihine AB ülkelerinin desteğinin sürdüğünü de belirterek, Chirac'tan da güvence alındığını dile getirdi. Dün akşam Türk ve Yunanistan Dışişleri Bakanları'nı da bir araya getirecek yemek Rum Lider Tasos Papadopulos'un rahatsızlığı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in Brüksel'den geç dönüşü nedeniyle ertelendi.
Tek sorumlu biz değiliz
Başbakan Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs'a kadar Kıbrıs'ta bir çözüm bulunamazsa Türkiye'nin sorumluluğu tek başına üstlenmeyeceğini söyledi. Erdoğan, ''Biz iyi niyetle elimizden gelen gayreti gösteririz. Sonucu farklı olursa bunun sorumlusu biz olmayız'' dedi. AB üyeliğine dört elle sarıldıklarını da ifade eden Başbakan, müzakere tarihi alınanaması halinde B ve C planlarının da hazır olduğunu vurguladı. Erdoğan, 'Türkiye, ailenin içinde ne kadar erken yer alırsa uzlaşma süreci de o kadar hızlı olacaktır' dedi. Brüksel'deki AB zirvesinde Avrupalı liderlerle Kıbrıs ve Türkiye'nin üyeliği konularını görüşen Başbakan, Ankara'nın Kıbrıs'taki 'olmazsa olmazlarını' ve AB yolunda atılan adımları anlattı. Tayyip Erdoğan, AB zirvesinde Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Fransa
Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşme fırsatı buldu. Temasların ardından basının karşısına çıkan Erdoğan, Karamanlis ile Kıbrıs görüşmelerinin iki ülke ilişkilerine 'darbe vurmaması' konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.