BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

ABden Sırbistana vize rüşveti

Avrupa Birliği üyesi 17 ülke, bundan böyle Sırbistan vatandaşlarına Schengen vizelerinin ücretsiz verileceğini açıkladı.

Abone ol

Avrupa Birliği üyesi 17 ülke, bundan böyle Sırbistan vatandaşlarına Schengen vizelerinin ücretsiz verileceğini açıkladı. AB ülkelerinin attığı bu adımın alışık olunmayan bir gerekçesi var.

Sırp vatandaşları, 1990'ların başından bu yana, yani Yugoslavya'daki savaşlardan beri Avrupa'ya vizeyle giriyor.

Dolayısıyla Pazar günkü seçimlerde oy kullanacak gençlerin çoğunluğunun, hiç ülke dışına çıkmadığını tahmin etmek güç değil.

Avrupa Birliği de, geçen hafta imzalanan üyelik öncesi anlaşma ve seyahat kolaylıklarının, bu seçimlerde, ülkeyi Rusya'ya yaklaştırmayı isteyen milliyetçi kamp karşısında Avrupa yanlılarına destek olmasını umuyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Roscam Abbing, kararın önemini, "Sırbistan Avrupa'nın kapısını çaldı. Biz de vardığımız anlaşmalar çerçevesinde, bu kapıları kademeli olarak açıyoruz. Ayrıca günün birinde büyük Avrupa ailesinin üyesi olmalarını da memnuniyetle karşılayacağımızı dile getiriyoruz." sözleriyle vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı yarın Belgrad'a gidecek ve vizesiz seyahatle sonuçlanacak görüşmeleri başlatacak.

Ancak bunun hayata geçmesinin aylar alabileceği belirtiliyor.

Zira Sırbistan'ın önce, sınırlarındaki güvenlik önlemlerini Avrupa Birliği'nin yüksek standartlarına ulaştırması gerekiyor.

Aynısını suçla mücadele ve biyometrik pasaport uygulamasına geçişte de yapması gerek.

Ancak bu süre içerisinde birçok Sırp vatandaşı, Avrupa'da dolaşmak için vize alacak olsa da, bunun için bir ücret ödemeyecek.