BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

AB'den PKK/PYD’ye 300 milyon euro

Milliyet yazarı Nihat Ali Özcan, Türkiye'nin terörle mücadelede müttefikleriyle sıkıntılı günler yaşadığını yazdı.

Abone ol

Milliyet yazarı Nihat Ali Özcan, bugünkü yazısında Avrupa Birliği'nin Kobani altyapısı için PKK/PYD’ye 300 milyon euro finansal yardım yaptığını duyurdu.

Terör ve güvenlik analizleriyle bilinen akademisyen yazar Özcan, çarpıcı bir yazıya imza attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terörle mücadele yalnız bırakıldıklarını söylediği konuşmayı hatırlatan Özcan, yazısında Ankara'nın Batılı müttefikleriyle olan sıkıntılarını kaleme aldı. İşte o yazının ilgili bölümü:

TÜRKİYE ÜÇ BUÇUK CEPHEDE MÜCADELE EDİYOR

"Türkiye, üç buçuk cepheli terörle mücadelesini yalnız sürdürüyor. Bunlar, PKK/PYD, DAEŞ, Fethullah örgütü ve DHKP-C. Sadece listenin sonundaki örgütle mücadelede işbirliği var gibi görünüyor. O da örgütün ABD’yi doğrudan hedef almasıyla ilgili.
Öte yandan, PKK/PYD ve DAEŞ cephesinde işbirliği oldukça sorunlu. Türkiye ile ABD ve AB arasında PKK/PYD’nin kimliği ve rolü konularında tartışmalar sürüyor. Müttefikler PYD’nin PKK’nın organik bir parçası olmadığı havasındalar.
Görüş ayrılığı savaş alanına, Suriye’ye farklı şekillerde yansıyor. Sadece Ruslar değil, müttefikler de PKK/PYD’yi beslemeye devam ediyorlar. Silah, askeri teçhizat, eğitim yardımları sürüyor. PKK/PYD, çeşitli ülkelerde temsilcilikler açarak meşruiyetini pekiştiriyor.

PARALAR ALTYAPIYA DEĞİL SİLAHA GİDİYOR

PKK/PYD’nin finans konusunda hiçbir sorunu yok. Avrupa Birliği, Kobani’nin “altyapısında” kullanılacağını ileri sürerek PKK/PYD’ye 300 milyon euro finansal yardım sağladı. Oysa parayı verenler, savaş sırasında sağlanan paraların altyapıya değil de askeri ihtiyaçlara kullanılacağını gayet iyi bilirler.

IŞİD'LE MÜCADELEDE İSTİHBARAT DESTEĞİ YETERSİZ

Türkiye, DAEŞ cephesinde de müttefikleriyle sıkıntılar günler yaşıyor. Müttefikler, Türkiye-Suriye sınırı boyunca, tam zamanlı istihbarat vermeye istekli değiller. DAEŞ’e havadan müdahale de ayrı bir tartışma konusu. Sonuçta Kilis’e düşen DAEŞ füzeleri Türkiye’yi yoruyor ve yıpratıyor.
Tüm cephelerde mücadele, kırılgan bir güvenlik ortamı yaratıyor. Üstelik bu sorun başkalarının inisiyatifine bırakılmayacak kadar da önemli. Gelişmeler, dikkatleri dağıtan başkanlık tartışmalarının gölgesinde yaşanıyor. Çelişkili gibi görünse de terörle mücadele eden devletlerin hayatında böylesi karmaşık tablolar çok da şaşırtıcı değil."