BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

AB'den İzlanda'ya müzakere teklifi

AB devlet ve hükümet başkanları, İzlanda için katılım müzakerelerinin başlamasına karar verdi.

Abone ol

AB devlet ve hükümet başkanları, geçen yıl ortasında üyelik başvurusunda bulunan İzlanda'yla katılım müzakerelerinin başlamasını onayladı.

AB zirvesi kararlarında, "İzlanda'nın Kopenhag siyasi kriterlerlerini karşılamasının memnuniyetle not edildiği ve katılım müzakerelerinin başlamasına karar verildiği" ifade edildi.

İzlanda'nın üyelik başvurusuyla ilgili geniş kapsamlı raporunu 24 Şubat'ta yayımlayan AB Komisyonu, 320 bin nüfuslu ada devletinin "çoğu alanda üyelik yükümlülüklerini üstlenmeye iyi hazırlandığını" bildirmişti.

Bugüne dek bir aday ülke hakkında en hızlı değerlendirme raporunu 14 ayda tamamlayan AB Komisyonunun İzlanda hakkında 7 ayda karar vermesi dikkati çekmişti.

Avrupa ortak pazarına ve Schengen ortak vize bölgesine dahil olması nedeniyle halihazırda AB müktesebatının yüzde 60'ına uyum gösteren İzlanda'nın katılım müzakerelerinin 1-2 yıl sürmesi ve üyeliğin 2012 ya da 2013 yılında Hırvatistan'la eşzamanlı gerçekleşmesi öngörülüyor.

Bağımsızlığını 1944 yılında Danimarka'nın egemenliğinden ayrılarak kazanan İzlanda'nın üyelik müzakerelerine başlayabilmek için Avrupa Parlamentosu'ndan da onay alması gerekiyor.

Ada devletinin AB müzakerelerinde en fazla balıkçılık konusunda zorlanması bekleniyor.

Küresel krizde iflas edince AB'ye yanaşan İzlanda'nın üyelik için batan bankalarında 5,4 milyar dolarlık mevduatı bulunan Hollanda ve İngiltere'yle yaşadığı anlaşmazlığı da çözmesi gerekiyor.

İzlanda'daki son kamuoyu yoklamaları, Hollanda ve İngiltere'nin batan mevduatlarını faiziyle birlikte geri istemelerinin doğurduğu tepkiyle halkın yüzde 58'inin AB üyelik başvurusunun geri çekilmesinden yana olduğunu gösteriyor.