BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

ABden İrana yaptırım onayı

AB, İran’a yaptırım öngören BM Güvenlik Konseyi’nin 1737 sayılı kararının birlik genelinde uygulamaya girmesi onaylandı.

Abone ol

AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde nükleer faaliyetleri nedeniyle İran’a yaptırım öngören BM Güvenlik Konseyi’nin 1737 sayılı kararının birlik genelinde uygulamaya girmesi onaylandı.

AB’nin eksiksiz uygulayacağını beyan ettiği 1737 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında, İran’ın nükleer zenginleştirme, yeniden işleme, ağır su reaktörleri, nükleer silah sevkıyat sistemlerinin geliştirilmesi ve bu konularla ilgili AR-GE faaliyetlerine katkıda bulunacak malzemelerin, teknolojinin ve finansmanın İran’a sağlanması ve satılmasının yasaklanması isteniyor. Ayrıca karar, İran’ın bu tür faaliyetlerine katılan kişilere ve kurumlara seyahat yasağı ve mallarının dondurulması gibi yaptırımlar getiriyor.

İspanya, yaptırım kararını uygulamaya "yetkili otoriteler" arasında İngiltere idaresindeki Cebelitarık’ın sayılmasına itiraz ediyordu. Hafta sonunda her iki ülkenin yeni bir metin üzerinde uzlaşma sağlamasıyla AB’nin İran’a yaptırım kararı alabilmesinin yolu açıldı.