Avrupa Birliği ülkeleri, İran'a izlediği nükleer program dolayısıyla yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.
Abone olAvrupa Birliği ülkeleri, İran'a izlediği nükleer program dolayısıyla yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.
Lüksemburg'da bir araya gelen dışişleri bakanları İran bankaları, ticari ilişkiler ve doğal gaz ithalatına odaklanan önlemlerde anlaşmaya vardı.
Diplomatlar yeni yaptırım paketinde Avrupa ve İran bankaları arasında mali işlemlerin yasaklandığını, ancak insani yardımlar, yiyecek ve ilaç alımının bu yasağın dışında bırakılacağını belirtiyorlar.
Avrupalı tüccarların İran'la ticaretine izin verilen ürünlerle ilgili işlem yapmadan önce hükümetlerinden izin almaları gerekecek.
Kısa süreli ihracat kredisi garantisi de, daha önce orta ve uzun vadeli garantilerde olduğu gibi yasaklanıyor. Avrupa Birliği şirketleri İran'a nükleer ve balistik füze programlarında kullanılabilen alüminyum ve grafit satışı yapamayacaklar.
AB, İran'dan doğal gaz ithalatını da yasaklıyor. Temmuz ayında da İran'dan petrol ithalatına yasak getirilmişti.
Baskılara devam
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, son yaptırım kararlarının Avrupa Birliği'nin kararlılığını gösterdiğini, baskıların süreceği mesajını verdiğini kaydetti.
Hague; İngiltere, ABD, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya ile İran arasındaki görüşmelerde başarı elde edilemediği takdirde baskıların süreceğini bildirdi.
Daha önce de Fransa ve Almanya dışişleri bakanları benzer çağrılarda bulunmuştu.
Batılı ülkeler İran'ın, nükleer programının arka planında silah geliştirdiğini savunuyor; İran ise öteden beri bu suçlamaları reddediyor.
Uzmanlar BM Güvenlik Konseyi'nin uyguladığı yaptırımların yanı sıra, ABD ve AB'nin yaptırım paketlerinin İran'ın ekonomisi üzerinde önemli hasar yarattığını kaydediyor.
Bu ayın başlarında İran para birimi riyalin Amerikan doları karşısında rekor düzeyde düşmesi üzerine yer yer huzursuzluk çıkmıştı. Riyalin yılın başından bu yana yüzde 80 değer kaybettiği belirtilmekte.
İngiltere, ABD, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya, İran'ın uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme programından vazgeçmesini istemişti.
İran ise, Tahran'daki tıbbi araştırma yapılan santrali için yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyduğunu savunuyor. Batılı uzmanlar bunun, 6 aylık bir süre içinde, silahlarda kullanılabilecek niteliğe kavuşturulabileceğini belirtiyor.
AB'nin dış ilişkiler yetkilisi Catherine Ashton, bugünkü Lüksemburg toplantısından önce taraflar arasında hala görüşme ortamı bulunduğunu belirtmişti.
Bu arada bugün Avrupa'nın önde gelen uydu sağlayıcısı Eutelsat, AB'nin güçlendirilen yaptırımlarına dayanarak 19 İran televizyon ve radyo kanalının yayınlarına son verdi.
Orta Doğu bölgesinde yaşayanlar İran'dan yapılan yayınların çoğunu hala izleyebiliyor. Ancak bu yayınlar bundan böyle internet dışında, Avrupa'da izlenemeyecek.