AB yolunda ağır ağır ilerliyoruz. İki yeni başlık daha açıldı. Ancak bazı başlıklar da geçici olaark kapalı.
Abone olTürkiye'de siyasi krizin iyice tırmandığı bu günlerde Dışişleri Bakanı ve Baş Müzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla Lüksemburg'da yapılan Türkiye-AB Hükümetleraras Konferans'ta "Şirketler Hukuku" ve "Fikri Mülkiyet Hukuku" olmak üzere, iki başlık daha müzakereye açıldı.
AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Ruppel'in de hazır bulunduğu Lüksemburg'daki konferansta iki başlık daha müzakereye açıldı. Böylece, Slovenya Başkanlığı sona ermesine iki hafta kala düzenlenecek konferansta her başkanlık döneminde iki fasıl açılması, adeta gelenek hale getirilmiş olacak.
Ankara'nın birçok faslın teknik olarak müzakereye hazır olduğunu belirtmesine karşın AB tarafı, son dönemde her dönem başkanlığında iki başlığı açmakla yetiniyor. Böylece, Türkiye'nin müzakere süreci önemli ölçüde yavaşlatılmakla birlikte yine resmen sürdürülüyor. Geçen Perşembe günü Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), Türkiye ile iki faslın daha müzakereye açılmasına onay verdi. Böylece, açılan başlıkların sayısı, 8'ye çıkacak. Lüksemburg'da Türkiye ile birlikte Ekim 2005'de üyelik müzakerelerinin resmen açılan Hırvatistan ile de Hükümetlerarası Konferansı yapılacak. Ancak Hırvatistan'ın müzakere süreci, Türkiye'ye göre çok daha hızlı ilerliyor. Nitekim, şimdiye kadar 18 başlığı açan Hırvatistan'ın gelecek yıl katılıma hazır olacağı ifade ediliyor.
Bir başlık geçici kapatıldı
Türkiye, şimdiye kadar açılan 6 başlıktan sadece 2006 yılının ilk yarısında Avusturya Dönem Başkanlığı sırasında açılan "Bilim ve Araştırma" faslının geçici olarak kapatılmasını sağladı.
2007 yılının ilk altı ayında Almanya'nın Dönem Başkanlığı sırasında "İşletmeler ve Sanayi Politikası", "İstatistik" ve "Mali Kontrol" olmak üzere üç başlık daha açıldı. Bunun ardından Portekiz Dönem Başkanlığında "Tüketicinin ve Sağlığının Korunması" ve "Trans Avrupa Şebekeleri" fasıllarında da müzakereler başlatıldı. Buna karşın, Türkiye'nin limanlarına Rumlara açmadığı gerekçesiyle sekiz başlık, Aralık 2006'daki AB Zirvesi'nde donduruldu. Buna ek olarak Fransa, müzakereleri engellemeyeceğini her fırsatta vurgularken yine "imtiyazlı ortaklık" seçeneğini de öngörmediği gerekçesiyle beş başlık açılmasını veto etmeyi sürdürüyor.