BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

ABden AK Partiye tam destek

Parti kapatma davasında hükümete tam destek. Ankara'da bulunan Olli Rehn, yargı reformu çağrısında bulundu

Abone ol Üyelik sürecinin gözden geçirildiği Avrupa Birliği-Türkiye Troykası toplantısına, AK Parti hakkındaki kapatma davası ve reform süreci damgasını vurdu.

Parti kapatma davasında AB taraf

AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, davadan duydukları endişeyi dile getirirken, Genişleme Komiseri Olli Rehn, AB'nin bu konuda taraf olduğunu vurguladı.

Davanın demokratik değerlere uygun olarak çözülmesini isteyen Rehn, 'yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılması'nı öngören Anayasa'nın 9. maddesine atıf yaptı.

Yargı mensupları eğitilmeli

Demokratik prensipler, Venedik Komisyonu standartları ve Türkiye Anayasası'na uygun davranılmasını isteyen AB Komiseri, 'yargı reformuna öncelik verin' çağrısında bulundu:

"Türk vatandaşları bunu gerçekten hak ediyor. Bağımsız, tarafsız ve güvenilebilir bir reform yapılmalı, tamamlandıktan sonra da geniş kapsamlı bir stratejiyle hayata geçirilmeli. Bu anlamda hakimlerin ve savcıların eğitilmesi önemli."

İki başlıkta görüşmelere başlanabilir

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ev sahipliği yaptığı Ankara'daki toplantıda Avrupa Birliği temsilcileri, özellikle Vakıflar Kanunu ve TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Reformları sürdürme iradesini teyit eden Babacan ise teknik açıdan hazır olan fasılların gecikmeksizin müzakerelere açılmasını istedi. 'Ticaret hukuku' ve 'fikri mülkiyet hakkı' başlıklarında görüşmelerin haziranda başlayabileceği belirtiliyor.

Rehn'den Ankara'ya reform teşekkürü

Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları Toplantısı dün Ankara'da yapıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Genişleme Komiseri Olli Rehn, 1 Mayıs olaylarında Türk polisinin orantısız güç kullandığını belirterek, birliğin bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi. Bu tip olayların soruşturulması gerektiği konusundaki beklentisini de Babacan'a iletti.

Yargı reformu taslağı Rehn'e iletildi

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Yargı Reformu Stratejisi Taslağı''nı Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e sundu.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yargı Reformu Stratejisi Taslağı"nın; 4 yıl içerisinde, belki 4 yıldan biraz daha fazla bir zaman dilimi içerisinde yargı alanında gerçekleştirmeyi planladıkları reformlarla ilgili yol haritaları olduğunu söyledi.
 
Şahin, "Yargı Reformu Stratejisi Taslağı"nda; yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, tarafsızlığın geliştirilmesi, verimliliği ve etkinliğinin arttırılması, yargıda mesleki yetkinliğin arttırılması, yargı örgütü yönetim sisteminin geliştirilmesi başlıklarının bulunduğunu söyledi.