BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.003,45
HABER /  DÜNYA

ABde kötümserlik artıyor

AB vatandaşları arasında geleceğe iyimser bakanların oranında düşüşün sürdüğü bildirildi.

Abone ol

AB Anayasası projesine Fransa ve Hollanda'daki referandumlardan
olumsuz sonuç çıkmasından sonra ''vatandaşları daha iyi dinlemek ve anlamak'' isteğinde olan AB'nin kamuoyu yoklamaları kurumu 'Eurobarometre'' kanalıyla yaptırdığı kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre, AB vatandaşlarının yüzde 43'ü ''ulusal düzeyde gidişatın kötü olduğunu'' savunurken, yüzde 34 bunun aksini düşünüyor.

''AB'de işlerin iyi gittiği'' fikrinde olanların oranı yüzde 39 olarak belirtiliyor. Kötümserlerin başında Fransız, İtalyan, Macar, Slovak, Portekizli, Avusturyalı ve Yunanlar geliyor. Fransızların sadece yüzde 19'u, Yunanlarınsa yüzde 33'ü ''işlerin yolunda olduğu'' görüşünü paylaşıyor.

AB'lilerin yüzde 90'ının, güncel aile yaşamlarından, yüzde 84'ünün iş hayatlarından memnun olduğunu, ancak üçte birinin ''maddi açıdan iki yakayı bir araya getirmekte zorlandığını'' gösteren araştırma, AB vatandaşlarının yüzde 63'ünün ülkelerinin ulusal siyasi gelişmelerine ilgi duyduğunu, AB politikalarına ilgi duyanların oranınınsa yüzde 47'ye düştüğünü belirtiyor.

AB'lilerin yüzde 67'si ''demokratik ve modern'' sıfatlarının, yüzde 43'üyse ''etkisiz'' kelimesinin AB'yi simgelediğini düşünüyor. AB vatandaşlarının yüzde 50'si, AB'li olmaktan memnuniyet ifade ederken Lüksemburg ve Hollanda'da yüzde 71 olan memnuniyet oranı Letonya'da yüzde 29'a, Avusturya'da yüzde 31'e, İngiltere'de yüzde 33'e düşüyor.

AB'lilerin yüzde 80'i, AB'nin terörizme karşı mücadelede daha net ve etkili bir politika izlemesi gereğini belirterek, bu konuyu en öncelikli hedef olarak gösteriyor.

AB vatandaşlarının ortalama yüzde 47'si küreselleşmeyi bir tehdit olarak algılıyor. Bu oran, Fransa ve Yunanistan'da yüzde 72'yi buluyor.

AB'lilerin yüzde 55'i genişlemeye olumlu bakıyor. Bu oran, Avusturya, Fransa, Finlandiya, Lüksemburg ve İngiltere'de yüzde 50'nin altına düşüyor.

Genişlemenin istihdam alanında sorun getireceğine inananların oranıysa yüzde 63 olarak belirlendi.