BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

ABD'den Volkswagen'e dava!

ABD Adalet Bakanlığı, yanıltıcı yazılımla emisyon testi sonuçlarını manipüle ettiği ortaya çıkan Volkswagen'e dava açtı. 

Abone ol

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 600 bin dizel araçta bulunan yanıltıcı yazılımla emisyon testlerini çarpıtan Volkswagen Grubu'na karşı Michigan eyaletinin Detroit şehrindeki federal mahkemeye başvurulduğu bildirildi. 

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) adına açılan davanın dilekçesinde, Volkswagen'in Temiz Hava Yasası'nı ihlal ettiği ve resmi kuruluşlara yalan beyanda bulunduğu kaydedildi.

Adalet Bakanlığı'nın Çevre ve Doğal Kaynaklar Departmanı Savcısı John Cruden, konuyla ilişkin açıklamasında, "Araçlarını yasalara uygun şekilde sertifikalandırmayan ve emisyon kontrol sistemlerini ihlal ederek kamu güvenini zedeleyen otomobil üreticileri, halkın sağlığını tehlikeye atıyor ve rakiplerini dezavantajlı konuma getiriyor. ABD, dilekçede belirtilen ülkemizin yasalarına yönelik ihlallerin tazmin edilmesi için Volkswagen'e karşı tüm yasal yolları kullanacak" ifadelerini kullandı. 

EPA yetkilisi Cynthia Giles ise açılan davanın kamu sağlığının korunması açısından önemli bir girişim olduğunu belirterek, "Bugün açılan dava ile Volkswagen'in yasal olmayan hava kirliliği için hesap vermesini sağlayarak, kamu sağlığını korumak adına önemli bir adım attık. Şirketle, araçların geri çağrılmasına yönelik görüşmelerimizde şimdiye kadar kabul edilebilir bir sonuç elde edilmedi. Bu görüşmeler, artık federal mahkemenin eylemleri paralelinde sürdürülecek" değerlendirmesinde bulundu. 

EPA ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı, geçen yılın kasım ayında Volkswagen, Audi ve Porsche markalarının 2009-2015 yıllarında üretilen 3.0 litre ve üzeri dizel modellerinin geri çağırmaları için 45 iş gününde resmi bir plan sunulması talep etmişti. 

Söz konusu talebi yerine getirmeyen Volkswagen, buna karşın 28 Avrupa Birliği ülkesindeki 8,5 milyon aracını emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımdan ötürü geri çağıracağını bildirmişti. 

Uzmanlar, Volkswagen'in açılan dava sonucunda ABD hükümetine milyarlarca dolarlık tazminat ödemek zorunda kalabileceğine işaret ederken, manipülasyona neden olan yazılımdan etkilenen Amerikalı araç sahiplerinin toplu dava açması ihtimalinin de bulunduğunu vurguluyor.

EPA, 18 Eylül 2015'de Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. 

Bunun ardından Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını kabul etmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Volkswagen şirketi, 78 yıllık tarihindeki bu en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmada 10 üst düzey yöneticisinin işine son verirken, firmanın CEO'su Martin Winterkorn da istifa etmişti.