BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye'ye yönelik yeni bir skandal karar! Bu tasarıyı da onayladılar

9 Ekim'de başlatılan Barış Pınarı Harekâtı ile Suriye'de bazı planların bozulması ABD siyasetinin iki cephesini de kızdırırken, dün gece Temsilciler Meclisi'nden peş peşe Türkiye karşıtı iki skandal tasarı geçti.

Abone ol

Barış Pınarı Harekatın intikamı için alındığı çok belli olan bu kararlardan, ilki 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak nitelendiren tasarıydı. Hemen ardından ise Suriye operasyonu nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar öngören tasarı kabul edildi. İki karar da büyük çoğunlukla alındı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde terör unsurlarına karşı başlattığı harekâtın ardından harekete geçen ABD’li siyasetçiler, dün ilk olarak 8 Nisan 2019’da hazırlanan bir tasarıyı oylamaya sundu.

Sözde soykırım tasarısını onayladılar

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, 1915 yılı ve sonrasında yaşanan olayları ‘Ermeni soykırımı’ olarak nitelendiren karar tasarısı, 405 lehte, 11 aleyhte ve 3 çekimser oyla kabul edildi.

Bu yönde bir tasarı 35 yıldır farklı şekillerde gündeme gelse de şimdiye dek hiç Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulmamıştı.

Tasarının ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’dan da geçmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın onayını alması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu kararın yasal bağlayıcılığı bulunmuyor, ayrıca tasarının Senato’da görüşülmesi için de bir tarih belirlenmiş değil.

296 sayılı tasarı, 1915’te yaşanan olayların ‘soykırım’ olarak okullarda okutulmasının teşvik edilmesini ve olayların ‘soykırım’ olduğunun inkar edilmesinin önüne geçilmesini hedefliyor.

Bu kararın hemen ardından geldi 

Türkiye aleyhindeki bu oylamanın ardından Temsilciler Meclisi’nde Ankara’ya yaptırımlar öngören bir yasa tasarısı daha oylamaya sundu.

403 lehte, 16 aleyhte oyla kabul edilen tasarı, henüz bir tarih belirlenmese de Senato’dan geçtiği takdirde Başkan Trump’ın önüne gidecek.

Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarısı kapsamında, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonları nedeniyle, operasyonla bağlantılı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile diğer bağlantılı bakanlara vize verilmemesi ve varlıklarının dondurulması isteniyor.

ABD vatandaşı olmasa da Türkiye’ye operasyonlar için hizmet ile teknoloji sağlayan kişilere de vize verilmemesi ve bu kişilerin varlıklarının dondurulması talep ediliyor.

Türk ordusuna ya da Türk savunma sanayiine destek veren Halkbank’a finansal yaptırımlar uygulanmasının talep edildiği tasarıda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle uygulanmak istenen CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarının da uygulamaya konulması Başkan Trump’tan talep ediliyor.

ABD’li siyasetçiler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin mal varlıklarının araştırılmasına yönelik bir talebi de bu tasarıya eklemişti.

Türkiye'den sert tepki 

Temsilciler Meclisi’nin dünkü Türkiye karşıtı mesaisi Ankara’nın sert tepkisiyle karşılandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘soykırım’ tasarısının kabul edilmesine ilişkin Twitter’dan şu açıklamayı yatı.

“Barış Pınarı Harekatı'yla büyük oyunu bozduk. Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar. Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; hükümetimizin ve halkımızın gözünde yok hükmündedir!”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter’dan yaptığı değerlendirmede kararı “tarihin siyasete alet edilmesinin utanç verici örneklerinden biri” olarak nitelendirdi.

Kalın, “Türkiye'ye soykırım suçlamasında bulunanlar önce kendi tarihlerine ve destekledikleri ASALA ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişine baksınlar” ifadelerini kullandı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Trump'a cadılar bayramında korkunç sürpriz! Tepkisi şoke etti
Foto Galeri Trump'a cadılar bayramında korkunç sürpriz! Tepkisi şoke etti Galeriye Gözat