ABD Dışişleri Bakanlığı, Jen Psaki, Gezi Parkı olaylarından ABD'li grupların sorumluluğu olduğu yönündeki açıklamaları yalanladı.
Abone olABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, bir gazetede yer alan "Kod Adı İstanbul" başlıklı haber ile ilgili olarak, "Haberi gördüm. ABD'deki gruplar ya da bireylerin, Türkiye'deki protestolardan sorumlu olduğu ya da bunları tırmandırdığı şeklindeki suçlamaları kesinlikle reddediyoruz" dedi.
Psaki, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen cumartesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonda görüştüğünü, daha önce de bir iki kez görüşmelerinin olduğunu belirterek, "Bildiğiniz gibi kendileri düzenli olarak konuşuyorlar. Görüşmelerinin sıklıkla ana odağı Suriye ve bu konudaki yakın işbirlikleri. Bu durum, bu son konuşmalarda da aynı şekilde gerçekleşti" dedi. İki ülkenin yakın müttefik olduğunu ifade eden Psaki, iki bakanın da yakın dost haline geldiğini bildirdi. Psaki, "O konuda (Suriye) bizimle çalışmaya devam edecekleri hususunda güvenimiz tam ve kendileri de bu yöndeki arzularını belirttiler" diye konuştu.
-"Çözülebileceğinden umutluyuz"
Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili olarak da Psaki, tansiyonun azaltılması ve durumu siyasi yelpazenin tüm taraflarının görüşlerinin değerlendirildiği bir diyalog yoluyla çözülmesi konusunda tüm taraflara çağrıda bulunmaya devam ettiklerini bildirdi. Psaki, ayrıca tüm taraflara, şiddetten kaçınma ve itidal gösterme çağrısı da yapmayı sürdürdüklerini dile getirdi.
Bu konudaki kaygıları ve nasıl yol alınabileceği noktasında, sahada da ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve üst düzey büyükelçilik yetkililelerin Türk mesleştaşlarıyla düzenli temas halinde olduğunu belirten Psaki, "Şiddet, polisin zulmü gibi eylemlere yönelik haberlerden kaygı duymayı sürdürüyoruz. Hafta sonu, yaralılara müdahale eden tıbbi görevlilerin göz altına alınmasına yönelik bazı haberler geldi. Geçen hafta da medya mensuplarının göz altına alınmasından bahsetmiştim. Tüm bu haberler çok kaygı verici, konuyu yakından izlemeye odaklandık ve bu konularda güç kullanımını teessüfle karşılıyoruz " dedi.
Psbaki, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu ve yakın müttefikleri kalmayı sürdürdüğünü ifade ederek, "Birçok konuda onlarla çalışıyoruz. Yüksek düzeyde yakın temasımız var. Bu durumun (Gezi Parkı olayları), itidale yönelik teşvikler ve sukünet ile çözülebileceğinden umutluyuz" diye konuştu.
Psaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerin protestocularla görüşmesine işaret ederek, bu konunun diyalog yoluyla çözülmesinden umutlu olduklarını ancak sahadan gelen haberlerden kaygı duyduklarını kaydetti.
-"Suçlamaları kesinlikle reddediyoruz"
Psaki, başka bir soru üzerine, gazetecilere ya da medya kuruluşlarına yönelik her türlü baskıdan "çok rahatsız" olduklarını belirtti.
"Basın özgürlüğünü eleştiren açıklamaların yanı sıra gazetecilerin gözaltına alınması, Türkiye'de bu yönde haberleri de gördük" diyen Psaki, "Daha ilk günde de söylediğimiz gibi, insanların büyük çoğunluğunun barışçıl biçimde protesto düzenlediğine, ifade özgürlüğü haklarını kullandıklarına inanıyoruz. Biliyorsunuz sahada değiliz. Sahada neler olduğuna dair soruşturmalar olacak, dolayısıyla konuya ilişkin tüm oluşumları bilmiyorum. Ancak o şekilde (barışçıl) başladı, hala da insanların büyük çoğunluğunun bunu (barışçıl protesto) yaptığını düşünüyoruz" diye konuştu.
"Türk yetkililerin, kapsamlı ve eksiksiz bir soruşturma yürütmek için siyasi iradeye sahip olduğuna güveniyor musunuz?" şeklindeki bir soruya "Evet" yanıtını veren Psaki, bir gazetede yer alan "Kod Adı İstanbul" başlıklı habere dair bir soru üzerine de, "Haberi gördüm. ABD'deki gruplar ya da bireylerin, Türkiye'deki protestolardan sorumlu olduğu ya da bunları tırmandırdığı şeklindeki suçlamaları kesinlikle reddediyoruz" dedi.
-"İç işlerine karışmıyoruz"
"Türkiye'nin iç işlerine karıştıkları" şeklindeki eleştirileri de reddeden Psaki, "İster Türkiye ister başka ülke olsun, nerede olursa olsun, ifade özgürlüğü çağrılarını yapmada, aynı zamanda aşırı güç kullanıldığına dair haberler olduğunda kaygımızı ortaya koymada, bunların soruşturulması ihtiyacını dile getirmede ve itidal çağrısı yapmada tutarlı davranırız" dedi.
Psaki, çeşitli düzeylerde Türkiye ile yakın teması sürdürdüklerini belirterek, "Suriye de dahil çeşitli konularda onlarla birlikte çalışma üzerine odaklanmaya devam ediyoruz. Ancak tekrar etmek gerekirse, tansiyonun yatıştığını ve yaşananların bir çözüme kavuştuğunu görmeyi arzuluyoruz" diye konuştu.
Psaki, "İki tarafa da sükunet çağrısı yapmaya devam ediyorsunuz. Bu sizin resmi pozisyonunuz mu? İki tarafın da eşit miktarda şiddete başvurduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "(Tüm taraflar) demedim. Gazetecilerin gözaltına alındığı ya da doktorların gözaltına alındığı, şiddet haberlerinin geldiği çok net vakalar var ve bunlar barışçıl protesto yapan insanların tarafından gelmiyor. Tüm taraflardan şiddet ya da tırmanmaya dair bazı haberleri ya da olayları gördük. Dolayısıyla elbette tüm tarafları bundan (şiddetten) kaçınmaları yönünde teşvik ediyoruz ama onları (şiddetin düzeyi noktasında) eşit tutmuyorum" dedi.