BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,29
ALTIN 2.836,89
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye'ye PKK desteği

Senatoya Türkiye'ye terör örgütü PKK ile mücadelesinde güçlü destek veren tasarı sunuldu.

Abone ol

Temsilciler Meclisi'nin Dışişleri Komitesi'ne sunulan Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması tasarısı kabul edilirken, Dışişleri Komitesi'nde de Kıbrıs konusu gündeme geldi.

KONGREDE TÜRKİYE MESAİSİ
Senato'ya Türkiye'ye terör örgütü PKK ile mücadelesinde güçlü destek veren tasarı sunulurken, Temsilciler Meclisi'nin Dışişleri Komitesi'nde Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması ve Kıbrıs konusu gündeme geldi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye'de olduğu sırada Kongre'de de Türkiye'ye ilişkin gündem öne çıktı.

Kongre'nin Senato kanadından Türkiye'ye terörle mücadelesinde destek çıktı.

Senato'nun 4 etkin senatörü olan 2008 ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı, şu anki Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, 2000 ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den başkan yardımcısı adayı, şu anki Bağımsız Senatör Joe Lieberman, Demokrat Parti New Hampshire senatörü Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Parti Florida Senatörü Marco Rubio tarafından sunulan tasarıda, terör örgütü PKK kınanırken, bu konuda Türkiye ile dayanışma beyan edildi.

Tasarıda, terör örgütü PKK'nın Türkiye ve ABD'nin yanı sıra tüm sorumlu ülkelerin ortak düşmanı olduğuna vurgu yapıldı.

PKK'ya silah bırakma, şiddeti terk etme ve Türk hükümetiyle barışçıl diyaloğa girme çağrısında bulunan tasarı, PKK'nın ortaya koyduğu tehdide son vermek için, örgütün Avrupa'da konuşlanmış finansal destek ağları da dahil olmak üzere, istihbarat ve terörle mücadele işbirliğinin artırılması çağrısını da içeriyor.

Tasarıda, PKK'nın sürdürdüğü saldırılar kınandı, teröre kurban gidenlerle dayanışma vurgulandı.

İSVEÇ, DANİMARKA VE NORVEÇ'E ELEŞTİRİLER
ABD hükümetinin, PKK tehdidini yok etmek amacıyla kapsamlı bir strateji geliştirmesi ve uygulamaya geçirmesi için Türk hükümetine destek verici çabalarından memnuniyet duyulduğu ifade edilen tasarıda, ABD hükümeti, bu konuda Türkiye'ye diplomatik, askeri ve istihbarat desteği vermeye teşvik ediliyor.

Tasarıda, AB hükümetleri de PKK'ya karşı acil tedbirler almaya çağrıldı. PKK ile bağlantılı televizyon kanallarına müsaade ettikleri gerekçesiyle İsveç, Danimarka ve Norveç'e eleştiri yöneltildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Türk hükümetinin, PKK'nın suistimal ettiği Kürtlerin acılarını çözmek etmek için tarihi adımlar attığına işaret edilen tasarıda, Türk-Amerikan ilişkilerine de değinilerek, iki ülkenin ordularının Kore Savaşı'ndan bu yana dünyanın çeşitli yerinde birlikte görev yaptığı belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ile ilişkilerin önemine vurgu yapan sözlerine işaret edildi.

Tasarıda, PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağları'nda barınmasına son vermek için Türkiye, ABD, Irak'ın kuzeyindeki özerk yönetim ve Irak'taki ilgili yetkililer arasında daha fazla işbirliği yapılmasına destek verildi.

Tasarıda ayrıca terör örgütü PKK'nın şiddeti dolayısıyla en az 30 bin insanın öldüğü bilgilerine de yer verildi.

12 milletvekiliyle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını isteyen tasarı kabul edildi
Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde de Türkiye'ye yönelik tasarılar gündeme geldi.

Komitede, Türk hükümetine koşulsuz olarak Heybeliada Ruhban Okulu'nu yeniden açması çağrısında bulunan tasarı kabul edildi.

Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Gus Bilirakis tarafından sunulan 506 sayılı tasarı için, Komite'de 12 milletvekilinin bulunduğu bir ortamda, diğer bazı tasarılarla toplu olarak, sesli oylama yapıldı ve hiçbir milletvekilinden itiraz gelmemesi üzerine kabul edilmiş oldu.

Tasarının görüşülmesi sırasında söz alan milletvekillerinin, Türkiye'de din özgürlüğü konusunda olumlu adımların da atıldığına işaret etmesi dikkati çekti.

Kıbrıs konusunda Türkiye'ye sert eleştiriler yönelten tasarı
Temsilciler Meclisi'nin Dışişleri Komitesi'nde bugün ayrıca, Washington'da düzenlenen Rum-Yunan Liderlik Konferansı çerçevesinde ''jest niteliğinde'' yorumları yapılan bir tasarı sunuldu.

Demokrat Parti New York Milletvekili Eliot Engel ve yine Gus Bilirakis tarafından sunulan 676 sayılı tasarıda Türkiye, adayı ''Kıbrıslı olmayan nüfus getirerek yasa dışı biçimde kolonileştirmekle'' suçlanarak, buna ''son vermesi'' isteniyor. Tasarıda, ''Kıbrıs'ın, topraklarının tamamında kontrolünü sağlama, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ı yasa dışı işgaline son verme ve Türkiye'nin yasa dışı müdahalesi olmadan kendi enerji kaynaklarını kullanma çabalarına destek'' ifadeleri yer aldı.