ABD Kongresi'nde, Türkiye aleyhinde ve lehinde tasarılar sunuldu.
Abone olTemsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde, Heybeliada Ruhban Okulu'nun koşulsuz olarak yeniden açılmasını talep eden bir tasarı kabul edildi.
Cumhuriyetçi Milletvekili Guş Bilakis'in sunduğu 506 sayılı tasarı komitede, 12 milletvekilinin bulunduğu sırada kabul edildi .
Komitede söz alan milletvekileri, Türkiye'de din özgürlüğünde olumlu adımlar atıldığını belirttiler. Ancak, buna rağmen diğer bazı tasarılarla toplu olarak, sesli oylama yapılan komitede, milletvekillerinden itiraz olmayınca sözkonusu tasarı da kabul edilmiş sayıldı.
Bu arada, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Kıbrıs konusunda Türkiye'ye sert eleştiriler içeren bir tasarı sunuldu. Guş Bilakis ve Eliot Engel'in sunduğu 676 sayılı tasarı, Ada nüfusu, Türk askerlerinin varlığı ve enerji kaynakları konularında Türkiye'ye karşı Kıbrıslı Rumların iddia ve suçlamalarına destek veren haksız ifadeler içeriyor.
TERÖRLE MÜCADELEDE DESTEK TASARISI
Diğer yandan sunulan bir başka tasarıda ise Türkiye'nin terörle mücadelesine destek verildi.
Senatörler John McCain, Joe Lieberman, Jeanne Shaheen ve Marco Rubio'nun sunduğu tasarıda, terör örgütüyle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olunduğu kaydedildi.
Tasarıda, terör örgütü PKK'nın, sadece Türkiye ve Amerika'nın değil tüm sorumlu ülkelerin ortak düşmanı olduğu kaydedildi.Amerikan Senatosu'ndaki tasarı, terör örgütünün silah bırakması, barışçı diyaloğa girmesi ve terör tehdidine karşı, örgütün Avrupa'daki finansal ağları da dahil, istihbarat ve terörle mücadele işbirliğinin artırılması çağrısını kapsıyor.
Tasarıda dikkat çeken başka bölümünde ise Avrupa Birliği ülkelerinin terör örgütüne karşı acil tedbir almaları çağrısı içeriyor. Buna göre, terör örgütü ile bağlantılı televizyon kanallarına izin verdikleri gerekçesiyle Norveç, İsveç ve Danimarka eleştiriliyor.
Tasarıda ayrıca Başbakan Erdoğan hükümetinin, terör örgütünce suistimal edilen Kürtlerin acılarını çözmede tarihi adımlar attığının altı çiziliyor.