BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,78
ALTIN 2.960,47
HABER /  DÜNYA

ABD'den Suriye'de güvenli bölge çıkışı!

BD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, Senato Tahsisatlar Komitesi'ndeki oturumda, Suriye'de güvenli bölge için, 'Askeri olarak pratikte uygulanabilir fakat bunu yapmak çok ciddi bir siyasi karardır' dedi.

Abone ol

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey ve Senatör Dick Durbin, ABD Savunma Bakanlığı'nın 2016 yılı bütçesiyle ilgili Senato Tahsisatlar Komitesi’ndeki oturumda kritik mesajlar verdi.

Senatör Durbin insani, tıbbi yardım ve koruma için “Güvenli bir bölge kurulması konusunu konuştuk” derken, bakan Carter, “Kendi başımıza yapacağımız herhangi bir şey ‘muharebe misyonu’ anlamına gelir” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey ise Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusuyla ilgili “Askeri olarak pratikte uygulanabilir fakat bunu yapmak çok ciddi bir siyasi karardır” diye konuştu.

UZUN SÜREDİR KONUŞULUYOR

Suriye konusunun tartışıldığı bütçe oturumunda Dempsey bu konuyu uzun süredir Türk mevkidaşlarıyla konuştuklarını belirtti ve olası bir askeri operasyonun ek maliyet getireceğini söyledi.  
Senator Dick Durbin, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, "Birkaç gün önce meslektaşlarımla bir araya gelerek Suriye’de insani ve tıbbi yardım ve koruma için güvenli bir bölge kurulması konusunu konuştuk. Bu bölgenin güvenli hale getirilmesi konusunda hemfikir kaldık. Fakat söylemek zorundayım ki bu klasik bir soykırım tanımı olmayabilir. Bölgede milyonlarca insan yurtlarından edildi ve bu devam ediyor" dedi.

'BÖLGEDE ÜÇÜNCÜ GÜÇ OLMAK İSTİYORUZ'

Savunma Bakanı Ashton Carter ise bölgede üçüncü güç olmak için çaba sarf ettiklerini belirterek şunları ifade etti:

“Suriye’de birkaç yıldır süren bir insanlık dramı yaşanıyor. Suriye’de birçok insan yurtlarından edildi ve ülkede yaşayanlar iki güç arasında IŞİD ve Esad rejiminin arasında şiddete maruz kalıyorlar. Biliyorsunuz bir de bölgede Suriye’deki insanlar barışçıl bir ortamda yaşamayı hak ettiği için, bunlarla mücadele eden üçüncü güç olmaya çalışıyoruz. Buradaki soru biz kendi kendimize buradaki güvenli bölgeyi oluşturabilir miyiz? Buradaki tartıştığımız bu bölgeyi nasıl güvenli halde tutabileceğimiz. IŞİD, El Nusra bir tarafta Esad rejimi bir taraftayken bölgedeki komşuların desteği kesin değil ayrıca askeri anlamda destekleri net değil. Bu nedenle bizim kendi başımıza yapacağımız herhangi bir şey 'muharebe misyonu' anlamına gelir. Dolayısıyla bizim öncelikle böyle güvenli bir alan yaratmak ve sonrasında bunu korumak için mücadele etmemiz gerekli.”

'ÇOK CİDDİ SİYASİ BİR KARAR'

Oturumda sorular üzerine söz alan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ise Türkiye ile temasların sürdüğünü belirterek, “IŞİD’le ve bölgedeki rejimle mücadelede potansiyel varsayım bence bölgedeki partnerlerin katılımıyla pratikte etkili olabilir. Şunu söyleyebilirim, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Avrupa Komutanlığı ve Türk mevkidaşlarımızla bir süredir bu tür bir olasılığın planlamasını yapıyoruz. Buradaki soru bunu yapabilir miyiz? Elbette askeri olarak yapabiliriz. Fakat bunun ek maliyeti var ve başka yerlerdeki kaynakların buna göre yeniden konuşlandırılması gerekir. Önümüzdeki 5 yıl içinde 250 milyar dolar daha kaybetmekle karşı karşıya olduğumuz bir durumda, dünya için daha fazla şeyler yapmaktan bahsetmek mantıksal uyumsuzluk yaratıyor. Söylemek istediğim, askeri olarak pratikte uygulanabilir fakat bunu yapmak çok ciddi bir siyasi karardır” dedi.