BIST 10.079
DOLAR 35,34
EURO 36,76
ALTIN 3.024,78
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Ruhani'ye işbirliği çağrısı

ABD, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin göreve başlamasıyla, İran'ın, 'nükleer programı konusundaki korkuları gidermek ve sorumluluklarını yerine getirmek' şansına sahip olduğunu ve Washington'u, işbirliği yapabileceği 'bir ortak olarak bulacağını açıkladı.

Abone ol

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, parlamentoda düzenlenen törenle yemin etti, tüm İranlıları temsil edecek bir "aklıselim ve umut" hükümeti sözü verdi.

Ruhani konuşmasında yönetiminde hoşgörüye dayalı bir ılımlılığın hâkim olacağı vaadinde bulundu ve ülkesine yönelik uluslararası yaptırımları eleştirdi.

Hasan Ruhani, "Uygun karşılığı istiyorsanız, yaptırım diliyle değil, saygı diliyle konuşmalısınız" dedi.

Ruhani'nin yemin töreni ardından Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın, 'nükleer programı konusundaki korkuları gidermek ve uluslararası sorumluluklarını yerine getirmek' için bir şansa sahip olduğunu söyledi ve bu durumda İran'ın Amerika Birleşik Devletleri'ni, işbirliği yapabileceği 'bir ortak' olarak bulacağını belirtti.

Washington ile Tahran arasındaki ilişkiler, görevi sona eren eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde oldukça gergin seyretti.

Açılım işareti

Ahmedinejad'ın, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail aleyhtarı konuşmaları taraflar arasında herhangi bir ilişkiye olanak vermeyecek şekilde kapıları kapattı.

Ancak gözlemciler, Hasan Ruhani'nin yemin töreninde yaptığı konuşmanın ılımlı bir başlangıç olduğunu ve yeni cumhurbaşkanının hem İran'daki hem İran dışındaki gruplara karşı bir açılım işareti verdiğini belirtiyorlar.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Ruhani'nin yaptığı konuşmanın, 'İran için nükleer programı konusundaki endişeleri bir an önce sona erdirmek için bir şans teşkil ettiğini' söyledi.

Carney, "Eğer bu hükümet, uluslararası sorumluluklarını yerine getirmek için kararlı adımlar atmayı tercih eder ve soruna barışçı bir çözüm bulmayı isterse, bu durumda Amerika Birleşik Devletleri'ni işbirliği yapabileceği 'bir ortak' olarak bulacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığına seçilmesi sürpriz olarak değerlendirilen Ruhani, Ahmedinejad'a göre daha ılımlı mesajlar vererek reform yanlılarının desteğini kazanmıştı.

Ruhani 50 yakın ülkenin temsilcilerinin katıldığı törende, "Tüm oy kullananlar, bana oy verenler, başkalarına oy verenler ya da hiç oy kullanmayanlar hepiniz İran vatandaşısınız ve vatandaşlık haklarınız var. İnsanlar ılımlılık ve umuda oy verdi" dedi.

Kadın ve hak özgürlüklerini ilerletme sözü veren Ruhani, devletin insanların hayatlarına müdahalesini azaltacağı vaadinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı enflasyonun yüzde 40 civarında seyrettiği ülkede zor durumdaki ekonomiyi düzeltmek için çaba harcayacağını vurguladı.

Ruhani daha sonra parlamentoya onay için bakanlar kurulu listesini sundu.

64 Hasan Ruhani, dışişleri bakanlığına eski Birleşmiş Milletler temsilcisi Muhammed Cevad Zarif'i önerdi.

Ruhani kimdir?

Meclis Başkan Yardımcılığı ve Ayetullah Ali Hamaney'in Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'ndeki temsilciliğini yapan Ruhani, Avrupa Birliği'yle yürütülen nükleer müzakerelerde İran heyetine başkanlık etti.

Düzenin Yararını Teşhis Heyeti'ne bağlı Araştırma Merkezi'nin başkanlığını da yürüten Ruhani, Mahmud Ahmedinejad'ı fevri açıklamalar yaparak İran'a büyük zarar vermekle suçlamıştı.

1999'da reformcu bir gazetenin kapatılmasını protesto için öğrencilerin yaptığı eylemler sırasında son derece sert bir yaklaşım sergileyen Ruhani, sabotaj ve devlet malına zarar vermekten suçlu bulunanların idam edileceğini açıklamıştı.

Ancak Ruhani 2009 seçimlerinden sonra yapılan protestolara destek verdi, hükümeti halkın barışçıl gösteri yapmak hakkını sınırladığı için eleştirdi. Ruhani iyi derecede İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça biliyor ve hukuk doktorası var.