Bu rapor çok konuşulacak, özellikle de rapora imza atan isimler açısından. Raporda AK Parti analizi yapılıyor ve 'Türkiye'ye değişen bakış' anlatılıyor.
Abone olWashington merkezli düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center (Partilerüstü Politika Merkezi) “Retorikten Gerçekliğe: ABD’nin Türkiye politikasını yeniden biçimlendirmek” başlığıyla ABD’nin Türkiye politikası üzerine kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapor ABD’nin Türkiye’ye değişen bakışı konusunda büyük önem arz ediyor.
Düşünce kuruluşunun yayınladığı 72 sayfalık raporun Türkiye masasında eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz ile Eric Edelman’ın yer alması raporu daha da önemli kılıyor.
SON 1 YILDIR ÇOK SORUNLU
Raporda Abramowitz, “Türk-ABD ilişkileri özellikle son 1 yıldır çok sorunlu” derken ABD’nin Türkiye’yi Suriye konusunda yanlış yönlendirdiğine dikkat çekildi.
Raporda Suriye politikasının Türkiye’yi dış politikada mezhepçiliğe zorladığı ve bunun Türkiye’nin bölgedeki etkinliğine zarar verdiğine yer verilirken AKP’nin hemen her olayda uzlaşma ve işbirliği yerine mezhepçilik ve otoriterliği tercih ettiği kaydedildi.
TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU'DA ÇOK AZ
GÜCÜ KALDI
Raporda hükümetin emrindeki polisin Gezi olaylarında protestoculara orantısız güç kullanımı da otoriterliğe bir örnek olarak gösterilirken Türkiye’nin dünya konjonktüründe yalnızlaşması şöyle değerlendirildi:
“Türkiye’nin artık Ortadoğu’daki olayları etkileyebilecek pek az politik gücü kaldı. Komşularla sıfır sorun vizyonunu izlediği dönem sonrasında elde yalnızca sorunlar var. Suriye’de Esad’ın gönderilmesini istedi, Mısır’ın yeni askeri hükümetini tanımadı, İsrail ile diplomatik ilişkileri kopardı, NATO’nun radar tesislerini kabul ederek ve Suriye’deki ayaklanmacılara destek vererek İran’ı öfkelendirdi, Bağdat’taki merkezi hükümetle kavga etti, Müslüman Kardeşleri ölümüne savunarak güçlü Körfez ülkelerini sinirlendirdi, temelsiz ithamlar ve komplo teorileriyle Avrupa’yı kendinden uzaklaştırdı.”
AK PARTİ ARTIK YENİLMEZ DEĞİL
“AKP artık yenilmez ve kaçınılmaz görünmüyor. Bu durum, kamusal rahatsızlıkların daha çok sayıda dışa vurulması ihtimali ve yönetimine karşı koyuş potansiyelinden ötürü, Türk siyasetinde yeni bir belirsizlik dönemine zemin hazırlıyor olabilir. 18 ay içinde arka arkaya üç seçim ile Türkiye bir dönüm noktasına ilerliyor. Ortadoğu’daki olayları etkileyebilmesi için elinde pek az siyasi sermaye kalmış durumda.”
Henri Barkey (Lehigh Üniversitesi), Svante Cornell (İpek Yolu Enstitüsü), Paula Dobriansky (Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı), John Hannah (Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı), Ed Hussain (Dış İlişkiler Konseyi), Gregory Johnson (Emekli Oramiral), David Krammer (Freedom House), Aaron Lobel (America Abroad Media) ve Michael Makovsky (JINSA) |