ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Bahreyn'de polisin İnci Meydanı'nda kurulan protesto kampını basması ve en az dört kişinin ölmesinin ardından, Bahreyn hükümetine itidal çağrısı yaptı. Ülke cenazeler ve Cuma namazı sonrası gerginliğe hazırlanıyor.
Abone olABD Dışişleri Bakanı Clinton, Bahreyn'de polisin İnci Meydanı'nda kurulan protesto kampını basması ve en az dört kişinin ölmesinin ardından, Bahreyn hükümetine itidal çağrısı yaptı.
Güvenlik güçlerinin kamp alanını boşalttıktan sonra sokaklara ordu birlikleri çıkarılmış bazı noktalara tanklar yerleştirilmişti.
Clinton, Bahreynli mevkidaşına, Cuma namazı ve ölenlerin cenazelerinin kaldırılması sırasında tekrar canlanması beklenen protestoların barışçıl bir ortamda yapılmasına gayret gösterilmesi gerektiğini de söyledi.
Arap dünyasının en küçük ülkelerinden Bahreyn ABD donanmasının bölgede kilit öneme sahip 5. filosuna ev sahipliği yapıyor.
Çoğunluğu Şii olan ülke Sünni bir iktidar tarafından yönetiliyor ve Şiiler ayrımcılığa uğradıklarını savunuyorlar.
Ülkede bugün Cuma namazından sonra hükümet yanlısı bir gösterinin de yapılması planlanıyor.
Bahreyn İçişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada ordunun güvenliği sağlamak için her türlü sert önlemi alacağını açıklamıştı.
Bahreyn halkı ne istiyor?
Sünni hanedanın yönettiği Bahreyn'de nüfusun çoğunluğunu Şiiler oluşturuyor.
Ülke, ABD'nin bölgedeki nüfuzu açısından kilit öneme sahip 5. filosuna da ev sahipliği yapıyor.
Binlerce gösterici, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor.
Şii muhalifler anayasal monarşi talebinde de bulunuyor.
Şiilerin destek verdiği Ulusal İslami Uzlaşma Birliği'nin milletvekillerinden Halil el Marzuk, ölen eylemcileri 'şehit' diye tanımlamıştı.
Grubun 40 üyeli parlamentoda 18 sandalyesi bulunuyor.
Bahreyn'de muhalif gruplar, hanedanın, parlamentoya daha çok yetki devretmesini istiyor.
Ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan Şiiler de uzun süredir, Sünni lider kadrosunun kendilerine ayrımcılık yaptığından şikâyet ediyor.
Gösteri çağrıları üzerine Bahreynli liderler bazı ödünler vermişti.
Medya üzerindeki devlet kontrolünün gevşetileceği belirtilmiş; ayrıca Kral Namad bin İsa El Halife, her aileye 2700 dolar tutarında yardım sözü vermişti.
Ancak Bahreyn, diğer Körfez ülkeleri kadar büyük petrol ve doğalgaz zenginliğine sahip değil ve komşuları kadar cömert sosyal programlar sağlayamıyor.