BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Müslüman Kardeşler'e diyalog sinyali

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton şiddeti desteklemedikleri sürece, Mısır'daki tüm gruplarla iletişime açık olduklarını, Müslüman Kardeşler ile de temas halinde olduklarını belirtti.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Mısır'da on yıllarca siyasi yasaklı olan Müslüman Kardeşler örgütü ile diyalog kanallarını açıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin bu adımı Mısır'daki bağlantılarını geliştirme ve demokratik ilkeleri destekleme anlayışı doğrultusunda attığını söyledi.

Clinton, şiddeti desteklemedikleri sürece Mısır'daki tüm gruplarla iletişime açıık olduklarını belirtti.

Müslüman Kardeşler, girişimi memnuniyetle karşıladığını söylüyor.

Mısır'daki en önemli siyasi örgütlenmelerden biri olan Müslüman Kardeşler'in ülkede Eylül ayında yapılması öngörülen genel seçimde etkili bir varlık göstermesi bekleniyor.

Ancak grup cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceğini bildirdi.

Clinton, Budapeşte'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Obama yönetimi Müslüman Kardeşlerle sınırlı temas yaklaşımını beş altı yıldır sürdürüyor." dedi.

Amerikalı bakan bunun yeni bir siyaset olmadığını, süregeldiğini savundu.

Müslüman Kardeşler: Doğrudan temas olmadı

Müslüman Kardeşler sözcüsü Mahmud Gozlan 'değerlerine saygı gösterildiği sürece' ABD ile temas kurma fikrine açık olduklarını kaydetti.

Ancak Gozlan AFP'ye geçmişte 'doğrudan temas olmadığını' belirtti.

Gozlan, ABD yetkililerinin geçmişte Mısırlı milletvekili heyetleri ile bir araya geldiğini; bunlar arasında Mülsüman Kardeşler üyeleri bulunduğunu, ancak sadece Müslüman Kardeşler'i temsil eden bir grupla görüşülmediğini kaydetti.

Bu nedenle, Clinton'ın açıklaması bundan böyle daha doğrudan bir ilişki kurulabileceğinin sinyali olabilir.

Reuters haber ajansı da dün adını açıklamadığı üst düzey Amerikalı yetkililere dayanarak 2006'dan bu yana geçerli olan 'milletvekilleri ile temas kurma' siyasetinin genişletileceğini, bundan böyle diğer tüm üyelerle de temasa geçileceğini duyurmuştu.

Grubun oluşturduğu Adalet ve Özgürlük Partisi'nin genel sekreteri olan Muhammed Saad el-Katatni de şimdiye dek taraflar arasında hiç doğrudan temas olmadığını teyit etti.

Ancak Katatni, böyle bir ilişki kurulmasının görüşlerini netleştirme ve paylaşma açısından faydalı olacağını kaydetti.

Bununla birlikte batıda, muhafazakar bir İslami görüşe sahip olan gruba şüpheyle yaklaşan kesimler de var.

Mısır'ı 30 yıl boyunca yöneten Hüsnü Mübarek döneminde Müslüman Kardeşler siyasi yasaklara tabiydi.