Amerikan yönetimi ilk kez ''Kerkük referandumu ertelenebilir'' sinyali verdi. Türkiye'ye de diyalog mesajı çıktı.
Abone olAmerikan yönetimi ilk kez ''Kerkük referandumu ertelenebilir'' sinyali verdi. Washington'daki ''Irak'ın geleceği'' toplantısına katılan ABD'li diplomatlar, zamanlaması ne olursa olsun Kerkük sorununun uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Barbara Stephenson, Kerkük için bütün kesimler arasında uzlaşma sağlanması gerektiği söyledi.
Teknik sorunların aşılmasının kolay olmayacağını savunan ABD'li diplomatlar, referandumun ertelenmesinin kaçınılmaz olduğu görüşünde.
"Türkiye Iraklı Kürtlerle diyalog kurmalı"
Bu arada konferansta konuşan Washington'daki düşünce kuruluşlarından Rand Corporation'ın uzmanı Stephen Larabee de, ''Türkiye, PKK probleminin çözülmesini istiyorsa Iraklı Kürtlerle diyalog kurmalı'' dedi.
Larabee, Irak'ta Bağdat kaynaklı güçlü bir merkezi hükümetin ''gerçekçi olmadığını'' da savundu.
''Türkiye, sınırlarında, kendi ordusu ve bayrağı olan bölgesel Kürdistan yönetiminin varlığını kabul etmeli'' diyen Larabee, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle diyaloğa girmenin, bağımsız bir Kürt devletini desteklemek anlamına gelmediğini söyledi.
Larabee, ABD'nin bölgeden çekilmesi durumunda Iraklı Kürtlere desteğin azalacağını, bu nedenle Iraklı Kürt liderlerin, Türkiye ile bugün diyaloğa oturmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.
"Iraklı Kürtler, çözümün bir parçası olmalı''
Washington Institute adlı kuruluşun uzmanlarından David Pollock da konuşmasında, PKK probleminin diyalog yoluyla çözülebileceğini söylerken Türkiye'nin, Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle diyaloğa girmesi gerektiği görüşünü destekledi.
Pollock, ''PKK konusunda Iraklı Kürtler, çözümün bir parçası olmalı'' dedi. Aynı yöndeki görüş, konferansın ilk gününde konuşan Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Washington temsilcisi Kubad Talabani tarafından da dile getirilmişti.
Konferansta bir paneli yöneten emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, ''bir Türk vatandaşı olarak'' görüşlerini açıklarken, Irak'ta, özellikle de Irak'ın kuzeyinde istikrar olmasının en çok Türkiye'yi etkileyeceğini belirtti.
Sanberk, Kuzey Irak'ta PKK kampları varlığını sürdürürken ve PKK buradaki üslerden Türkiye içindeki masum sivillere saldırılar düzenlerken diyalogdan bahsetmenin güç olduğunu söyledi.
Sanberk, ayrıca Türkiye'nin kendi sınırlarını bildiğini ve yayılmacı bir politika izlemediğini de vurguladı.
Irak Çalışma Grubu: "Referandum ertelenmeli"
ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokratların ortak kurduğu Irak Çalışma Grubu'nun raporu 6 Aralık 2006'da açıklanmıştı. Raporda 2007'de yapılacak Kerkük referandumun tehlike olduğuna dikkat çekildi ve ''Referandum ertelenmeli'' denildi.
Raporda, ''2007 yıl sonundan önce, Irak Anayasası'nda öngörüldüğü gibi Kerkük'ün geleceğiyle ilgili bir referandum patlama etkisi yaratabilir ve ertelenmelidir'' ifadesi kullanıldı.
Kerkük kentindeki mücadelenin, Kürtler, Araplar ve Türkmenler arasında olduğu belirtilen raporda, Kürtler'in Kerkük'ü kendi topraklarında görmek istediği ancak yapılacak bir referandumla şiddetin artma riskinin çok yükseleceği vurgulandı.