ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın petrol iddiasına yanıt verdi.
Abone olABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "IŞİD’i vuranların barış değil petrol amacı taşıdığını" ima eden sözlerine, “Amacımız IŞİD ile mücadele etmek" cevabını verdi.
HEDEF IŞİD
Jen Psaki, günlük basın toplantısında bir gazetecinin, Erdoğan’ın bombardımanın amacının barış değil, petrol olduğuna ilişkin sözlerini sordu. Soruya kısa bir cevap vermekle yetinen Psaki, “Hava saldırılarındaki niyetimizi açıkça gösterdiğimizi düşünüyorum. O da IŞİD tehdidi ile mücadele etmek. Koalisyondaki diğer müttefiklerimizin de amacı aynı” ifadelerini kullandı. Psaki, Erdoğan’ı iddialarına yönelik başka soru kabul etmedi.
Erdoğan ne demişti? Erdoğan, "Buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla füzeleriyle orada bulunuyorlar. Hayır, petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar" demişti. |
TSK'NIN PKK'YA YÖNELİK HAVA SALDIRISI
Psaki’ye, Türkiye’nin böyle bir dönemde ilk hava saldırısını IŞİD ile savaş halindeki PKK’ya yapmasına yönelik düşünceleri de soruldu. “Türklerin ilk askeri operasyonlarını kendi ülkelerindeki kişilere yönelik yapması konusunda hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?” sorusuna cevaben Psaki, “Açıkçası bölgede karmaşık bir durum söz konusu, bununla birlikte Türkiye ve PKK arasında geçmişe dayanan uzun bir süreç var. Haberlerde bazı Türk hükümet yetkililerinin PKK’nın Türkiye’deki askeri tesisleri vurduğuna yönelik ifadeleri var. Bununla ilgili henüz bir doğrulama alamadık. Ancak herkesi bu iki meseleyi ayrı tutmaya davet ediyorum” dedi.
ASKERİ ÜS TARTIŞMASI
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ‘Türkiye ile aramızda uyuşmazlık yok’ sözlerine de değinen Psaki, Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve ekipmanlar ile donatılmasını, bunun yanında bazı askeri üslerin koalisyon için kullanılmasını kabul ettiğini dile getirdi.
Psaki’ye Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın üslerin kullanılmasına izin verildiğine yönelik açıklamalarına rağmen Türkiye’nin henüz askeri üs vermeyi kabul etmediği hatırlatıldı. Psaki, Susan Rice’ın tam olarak söylediğinin bu olmadığını ifade etti. Adı açıklanmayan yetkililerden alıntı yapılarak yazılan haberlerin olduğuna dikkat çeken Psaki, “‘Eğit ve donat’ programı için kesinlikle bir askeri üsse ihtiyaç var ama hangisi, nasıl ve nerede olacağı konusu şu an devam eden görüşmelerin bir parçası” ifadelerini kullandı.