BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  DÜNYA

ABD’deki vakıf çalışmalarını imrenerek izliyorum

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hayırseverlik ve yardımseverlik yapmada din, dil ve renk farklılığı olmadığını belirterek, “Özellikle ABD ...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hayırseverlik ve yardımseverlik yapmada din, dil ve renk farklılığı olmadığını belirterek, “Özellikle ABD ve Avrupa’nın vakıf faaliyetlerindeki çalışmalarını imrenerek izliyorum” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Dünya Vakıflar Konferansı’nın açılışını gerçekleştirdi. Wow Otel’de düzenlenen konferansa 40 ülkeden çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı ve akademiysen katıldı. Konferans, vakıf kavramını anlatan ve Türkiye’de vakıf yaşantısını anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konferansta yaptığı konuşmada, vakıf bilincinin İslam medeniyetiyle inşa edildiğini belirterek, şunları söyledi; “Vakıf deyince günümüzde çok geniş bir tanımdan ve pratikten söz etmeliyiz. Tarihteki vakıf kültürüyle, modern dönemdeki vakıf ve sivil toplum kurumları arasında benzerliklerle beraber farklılıklar da vardır. Tarihi anlamda bir kişinin malını, mülkünü, dini, sosyal ve kültürel bir amaç için tahsis etmesi uğruna anladığımız ve bildiğimiz vakıf kavramına gelişen süreç içinde artık sivil toplum kuruluşu olmak ya da kuruluşları desteklemek gibi bir amaç da eklenmiştir. Zaman içinde vakıf kavramına farklı coğrafyalardaki kültürel uygulama zenginlikleri de ilave olmuştur. Vakıf kavramını iyi niyet, inanç, insancıllık ve gönüllülük ilkeleri esas olmak üzere her türlü hayırseverlilik ve hamiyetperverlilik olarak geniş bir yelpazede değerlendiriyorum. Vakıf ve vakıf ruhuna baktığımızda bunun büyük ölçüde İslam medeniyetinden kaynaklandığını ve geliştiğini rahatlıkla ve iftiharla söylüyorum.”
Arınç, Hz. Peygamber’den örnek vererek, “İslam Peygamberi Hz. Muhammed de bu konudaki teşvik edici beyanlarının ötesinde kendisine ait Medine’deki mülkünü vakfederek İslam dünyasına ve insanlığa bizzat örnek olmuştur” dedi.

“VAKIF RESTORASYONUNA 3 KATRİLYON HARCANDI”
Vakıf çalışmalarına öncelik verdiklerini belirten Arınç, “3 bin 500’ü aşkın vakıf eserinin restorasyonu yapıldı. Bunlar için 33 katrilyona yakın para sarf ettik. 70 binden fazla istihdam sağladık. Vakıf gelirlerini de son 10 yılda 15 misli arttırdık” dedi.
Amerika ve Avrupa ülkelerindeki vakıf hizmetlerini de değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Hayırseverlik ve yardımseverlik insanın hamurunda vardır; dini, dili, rengi yoktur. Artık özellikle ABD ve Avrupa’nın vakıf faaliyetlerindeki çalışmalarını imrenerek izliyorum. ABD’de hayır faaliyetlerinde bulunan ve bizim anladığımız, “filantropi” manasında vakıf diyebileceklerimizin sayısı 100 bindir. Bu vakıfların bağışları 300 milyar doları bulmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde ise 110 bin vakıf bulunmakta, bunların toplam mal varlığı 350 milyar Avroya ulaşmaktadır. AB vakıflarının yıllık harcamaları da 150 milyar Avroyu bulmaktadır” diye konuştu.
Arınç, ekonomik gelişmişliğin vakıflara yansıdığını belirterek, zengin ülkelerin açlık, savaş hastalıklarla mücadele eden fakir ülkelere yardım edilmesi çağrısında bulundu.
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ise düzenledikleri konferansın uluslararası düzeyde vakıf kavramına ve önemine dikkat çekmek üzere düzenlediklerini belirtti. Konferansa 5 kıta üzerinden 40 ülkeden kişinin katıldığını belirten Ertem, “Vakıf bir dünya görüşünün yansımasıdır” dedi.
(İHA)