BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,82
ALTIN 2.821,68
HABER /  GÜNCEL

ABD'deki tıbbi deneylerde '83 Guatemalalı öldürülmüş'

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1940'lı yıllarda yapılan tıbbi araştırmalara katılan deneklere frengi gibi hastalıklar bulaştırıldığı ve araştırmalarda 83 Guatemalalı'nın öldüğü iddia ediliyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan Obama tarafından oluşturulan Biyoetik Komisyonu, 1940'lı yıllarda yapılan bir dizi tıbbi araştırmada denek olarak kullanılan en az 83 Guatemalının öldüğü yolundaki iddiaları inceliyor.

Deneklerin frengi ve bel soğukluğu hastalıklarıyla ilgili araştırmalara katıldıkları ve deneyler sırasında kendilerine özel olarak bu hastalığın bulaştırıldığı belirtiliyor.

ABD'li bilim adamları, penisilinin bu hastalıklar üzerindeki etkisini ölçmek için, yüzlerce Guatemalalı tutuklu ve hükümlüye, zihinsel hastalıkları olanlara ve öksüz çocuklara hastalık bulaştırmış.

Deneklerden hiçbirinin kendilerine hastalık bulaştırılması konusunda rıza vermedikleri ifade ediliyor.

Olayı soruşturan komisyonun başkanı Amy Gutmann, araştırma için "tıp tarihinin utanç dolu bir parçası" dedi.

Başkan Barack Obama tarafından oluşturulan ve Biyoetik konusunda çalışmalar yapan komisyonun ilk raporunun Eylül ayı içinde yayımlanması bekleniyor.

Barack Obama'nın Guatemala Cumhurbaşkanı Alvaro Colom'dan deneklere hastalık bulaştırılmış olması konusunda özür dilediği ve bu pratiğin Amerikan değerlerine aykırı olduğunu kabul ettiği de bildiriliyor.

2011 yılı ilk aylarında söz konusu araştırmalarda kendilerine hastalık bulaştırılan bir grup Guatemalalı ve yakınları olayla ilgili olarak Amerikan hükümeti aleyhinde dava açacaklarını duyurmuştu.