BIST 10.487
DOLAR 32,81
EURO 35,08
ALTIN 2.424,56
HABER /  GÜNCEL

ABD'de son anda durdurulan idam

1995 yılında iki kişiyi öldüren siyah mahkum Duane Buck, idama götürülmeyi beklerken infazın durdurulduğu haberini aldı.

Abone ol

ABD'de Yüksek Mahkeme, hakkında karar alınırken ırkçılık güdülmüş olabileceği tartışmalarına konu olan siyah mahkumun idamını son anda durdurdu.

48 yaşındaki Duane Buck 1995 yılında eski sevgilisi ile onun bir arkadaşını öldürmüş ve şırıngayla zehir verilerek idama mahkum edilmişti.

Buck'ın avukatları, ölüm cezası veren mahkemenin "siyah adamların toplum için tehdit oluşturma ihtimalinin daha fazla olduğu" yolunda ifade veren bir psikologdan etkilendiğini söylüyorlar.

Avukatlar Buck'ın suçu işlediğini kabul etmekle birlikte, jüri etki altında kalmış olabileceği için cezanın belirleneceği yeni bir duruşma yapılmasını istemişlerdi.

Haberi idamına bir kaç saat kala Teksas'daki cezaevinde son duasını ederken alan Duane Buck "Şükürler olsun. Tanrının merhameti ağır bastı" dedi.

Yüksek Mahkeme'nin kararı cezaevine ulaştığı sırada Buck'ın idam edilebileceği 6 saatlik sürenin ikisi geçmiş, mahkum kızarmış tavuk ve patates kızartması ile kızarmış balık, salata, elma ve buzlu çaydan oluşan son yemeğini yemişti.

İnfazın durdurulması için iki başvuru alan mahkeme, bunlardan birini kabul etti.

Mahkeme başvuruyu incelemek için idamı durdurduğunu bildirdi.

Çocukların gözü önünde

Buck 1995 yılında sevgilisi Debra Gardner'dan ayrıldıktan bir hafta sonra genç kadını Houston'daki evinde çocuklarının gözü önünde öldürmüştü.

Uyuşturucu etkisi altında olan Buck, o sırada evde bulunan Kenneth Butler adındaki bir kişiyi de vurmuştu.

Polis yetkilileri yakalandığı anda Buck'ın kahkahalar atarak, sevgilisinin başına geleni hak ettiğini söylediğini bildirmişlerdi.