ABD'de yapılan bir araştırma siyah bilimadamlarının, çalışmaları için beyaz bilimadamlarına göre daha az kaynak bulabildiğine işaret ediyor.
Abone olABD'de yapılan bir araştırmaya göre Amerikalı siyah bilimadamları, çalışmaları için beyaz bilimadamlarına göre daha az fon bulabiliyor.
Ulusal Sağlık Ensititüsü NIH'nin araştırmalar için kaynak tahsisiyle ilgili verilerine göre, her 100 beyaz araştırmacıdan 30'una kaynak verilirken, benzer koşullardaki her 100 siyah bilimadamından, 20'si fon alabildi.
Science dergisinde yayımlanan çalışmada, bu durumun eğitim ya da deneyim farkıyla açıklanamayacağı vurgulandı.
Bilimadamlarının kariyerlerinin başında çeşitli kaynaklara ve eğitim programlarına erişimden mahrum bırakılmasının, meslek hayatları boyunca siyah araştırmacıları dezavantajlı bir konuma getirdiği belirtiliyor.
ABD nüfusunun yüzde 13'ü siyahlardan oluşuyor. Ama örneğin biyomedikal alanda araştırma yapanların sadece yüzde 1,2'si siyah.
Eşitsizlik kaygısı
NIH, bu eşitsizlikten duyulan kaygı nedeniyle, Kansas Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Donna Ginther başkanlığındaki bir ekipten, bu konuda araştırma yapılmasını istedi.
Çalışmada, 2000-2006 yılları arasında yapılan 40 bin başvuru incelendi.
Başvuru sahiplerinin yüzde 71'inin beyaz araştırmacılar, yüzde 1,5'ini siyahlar, yüzde 3.3'ün Latin Amerikalı, yüzde 13,5'unun Asya kökenliler oluşturdu.
Sağlık araştırmalarının fonlanması alanında dünyanın en büyüğü olan NIH, her yıl bilimsel çalışmalara 30 milyar dolardan fazla kaynak dağıtıyor.