ABD'nin birçok kentinde düzenlenen protesto gösterilerinde ülkede son dönemde polis kurşunuyla hayatını kaybedenler anıldı, polis şiddetine karşı adalet çağrısı yapıldı.
Abone olNew York, San Francisco, Los Angeles, Seattle, Chicago, Birmingham ve Cleveland gibi şehirlerde düzenlenen gösteriler genelde sakin geçerken, bazı şehirlerde gözaltına alınan göstericiler oldu.
New York'un merkezinde yer alan Union Square'de başlayan gösteri sonrasında Brooklyn Köprüsü üzerinde trafiği engelleyen bazı göstericilerin göz altına alındığı bildirildi.
San Francisco'daki gösteride ise belediye binası geçici süreliğine işgal edildi, sürmekte olan bir belediye meclisi toplantısı engellendi.
#ShutDownA14 çağrısıyla ülke çapında örgütlenen gösterilerin ortak sloganı 'Siyah ve Latinlere karşı devam eden sistematik polis şiddeti' durmalı oldu.
'İktidardaki siyahlar kimseyi yanıltmasın'
New York, Union Square'de yaklaşık iki bin kişinin katıldığı eylemde söz alan konuşmacılar arasında polis kurşunuyla hayatını kaybedenlerin aileleri, çeşitli kiliselerden rahipler ve Amerikan Devrimci Komünist Partisi'nden temsilciler bulundu.
Konuşmasında geçen yaz Ferguson'da yaşanan 'polis cinayeti' ardından ilk kez kitlesel olarak sokağa çıkıldığına dikkat çeken rahip Cornel West, ülkedeki siyahlar olarak haksızlığa tahammül göstermeyen bir geleneğe sahip olduklarını belirtti.
Cornel West, sistematik bir şekilde devam eden polis şiddetinin ancak halkın itiraz etmesi, sesini yükseltmesi halinde önüne geçilebileceğini; iktidardakilerin ancak halkın talebiyle işlemeyen yargı sistemini devreye sokacaklarını söyledi.
West ayrıca, ülkedeki iktidar çevrelerinde az sayıda da olsa siyahların bulunmasının kimseyi yanılgıya düşürmemesi gerektiğine dikkat çekti. Siyah ve güney Amerika kökenlileri öldüren polislerin, Obama döneminde de yargı karşısında hesap vermediklerini söyledi.
'Rakamlar tartışmalı'
Amerikan medyasında yer alan haberlerini derleyen KilledByPolice.net'e göre 2015 yılının ilk üç buçuk ayında 328 Amerikan vatandaşı polis kurşunuyla hayatını kaybetti.
Adalet İstatistikleri Ofisi'nin verilerine göre ise ülkedeki 17000 güvenlik görevlisinin sistematik kayıtları tutulmadığı için polis kaynaklı ölümler hakkında kesin bir bilgi mevcut değil.
Büroya göre ölümlerin ülke gündemini kaplamasının nedeni, medyada yer alan haber miktarındaki artış.
New York'taki gösterilerde söz alan Carl Dix'e göreyse, ülkedeki polis şiddeti adalet sistemindeki çarpıklıklarla birlikte düşünüldüğünde siyahların ve güney Amerika kökenlilerin bir soykırımla karşı karşıya olduklarını söylemek bile mümkün.