BIST 9.904
DOLAR 35,20
EURO 36,66
ALTIN 2.966,55
HABER /  GÜNCEL

ABD’de oy verme işlemi başladı

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağlı oldukları bölgelerdeki büyükelçil...

Abone ol

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağlı oldukları bölgelerdeki büyükelçiliklere gelerek oylarını kullanmaya başladı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi ABD’de yerel saatle sabah 08.00’de başladı. Kaydı Washington’da olan Türk vatandaşları, oylarını kullanmak için Washington Büyükelçiliği’nde hazır bulundu. Bazı vatandaşlar, vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmek için ABD’de yaşadıkları yer uzakta olmasına rağmen kayıtları Washington bölgesinde olması sebebiyle sandık başına geldi. Kimisi uzun zamandır ABD’de yaşayan Türk vatandaşları, oylarını attıktan sonra ilk defa vatandaşlık görevlerini yapabiliyor olmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirirken, bu tarz bir uygulamayı mümkün kılanlara teşekkürlerini sundu.
Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da, yurtdışındaki seçimlerin ilk gününde oyunu kullananlar arasında yer aldı. Büyükelçi Kılıç, oyunu attıktan sonra basına yaptığı açıklamada, “Birkaç gün önce milli manevi değerlerimizden bizi bir araya getiren en önemlilerinden birini birlikte yaşadık, Ramazan Bayramı’nı kutladık. Bugün de vatandaşlık bağımızın önemli unsurlarından bir tanesini gerçekleştirmek üzere cumhurbaşkanlığı seçimi için oyumuzu kullandık. Bu, yurtdışında ilk defa oluyor. Ben, yurtdışında yapılan bu seçimlerin yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerine olan bağlılıklarını, yakınlıklarını güçlendireceğine inanıyorum” dedi.
ABD’de 4 gün boyunca devam edecek seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği talimatlar çerçevesinde gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Kılıç, “Şu ana kadar belli bir sayıda vatandaşımız oy kullanmak üzere geldi. Seçimlerin de seçim sonuçlarının da vatana millete hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan kendisine seçim sistemiyle ilgili herhangi bir şikayet ulaşmadığını dile getiren Büyükelçi Kılıç, “YSK’nın yönlendirmelerini biz vatandaşlarımızla güncel olarak paylaştık. Şu ana kadar herhangi bir şikayet, sıkıntı gelmedi. Zaten önceden alınan randevu çerçevesinde oy kullanılacağı için belli bir düzen içerisinde gerçekleşecek seçimler. Ben açıkçası bir sorun yaşanabileceğini zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

OYLAR ÖZEL GÜVENLİKLİ ODADA SAKLANACAK
Yurtdışında kullanılan oyların sayımı Türkiye’de yapılacak olmasından dolayı oylar, seçim sonuna kadar anahtarları sadece 3 kişide bulunan özel güvenlikli bir odada saklanacak. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından torbalara konulacak oylar, 5 Ağustos’ta 6 şehirden 6 farklı ekip ile birlikte Türkiye’ye gönderilecek. Odaların anahtarları ise 4 günün sonunda THY’nin kargosuna teslim edilecek. ABD’deki sandıkların teslimi için kurulacak Saklama ve Ulaştırma Kurulu’nda Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın ile bir elçilik mensubu ve üç partinin temsilcisi yer alacak. Bunun yanı sıra her sandığın sandık kurulu bulunacak ve bu kurul, iki kamu görevlisi ile üç parti temsilcisinden oluşacak. Sandık kurul üyeleri, her akşam seçim saati bittiğinde oy zarflarını sayıp tutanağa kaydedecek, torbalara koyup mühürleyecek ve Saklama ve Ulaştırma Kurulu’na teslim edecek. Saklama ve Ulaştırma Kurulu da oyların bulunduğu torbaların özel güvenlikli odada saklanmasından sorumlu olacak.
Özel odanın anahtarlarından bir tanesine sahip olan CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan, “Bugün ilk defa yurtdışında oy kullanıyoruz Türk vatandaşları olarak. Amerika’da 6 farklı şehirde oy kullanılıyor. Yerel saatle sabah 08.00’den itibaren oy kullanma işlemi başladı. Biz sabaha karşı 06.00 gibi bütün hazırlıklarımızı tamamladık CHP olarak. 6 şehirde de tüm sandık kurulu üyelerimiz ve müşahitlerimiz bulunuyor. Ben sabah onlarla da konuştum, bütün hazırlıklar tamam. Sağolsun Sayın Büyükelçimiz ve konsoloslarımız da bu süreçte bize çok yardımcı oluyorlar” diye konuştu.
Oy kullanma işlemi bittikten sonra Ağustos’un 5’inde 6 şehirden 6 farklı ekibin, her birinde CHP temsilcileri olmak üzere oylarla birlikte Türkiye’ye gideceklerini anlatan Yurter, oyların da kargoda değil koltukta taşınacağını belirtti. Yurter, “O yüzden biz vatandaşlarımızdan istiyoruz ki siyasi görüşleri ne olursa olsun bu yurttaşlık haklarını kullansınlar, lütfen oy versinler. Randevu sistemine baktığımızda, yaklaşık yüzde 10-12’lik bir oran söz konusu. Bu çok az. Hem Amerika hem dünya genelinde böyle. Avrupa’da da çok düşük çıktı oranlar. İnsanlar randevu almadım diye üzülmesinler çünkü randevu almadıkları zaman YSK’nın sistemi onlara otomatikman bir gün ve saat veriyor. Saatini kaçırsalar bile aynı gün içerisinde gidip oy kullanabilirler. Lütfen bu haklarını kullansınlar. Bu oranları daha da yukarı çekmek için çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Oyların saklanacağı özel odadan bahseden CHP Temsilcisi Yurter, “Aşağıda bir oda tesis edildi. 3 tane farklı kilidi var. Yeni yapılan kilitler. O kilitler de bizim gözümüzün önünde takıldı. 3 kişi de aynı anda orada olmadıkça o kapının açılması mümkün değil. Ben orada olmadıkça ya da sandık saklama kurulu üyesi arkadaşlarımızdan bir tanesi eksik olursa o kapı açılamayacak” ifadelerini kullandı.
Anahtarlardan birine sahip olan AK Parti Temsilcisi İbrahim Uyar da, “Ben katılımın yüksek olacağına inanıyorum. Bin 200 kişi randevu almış ama 14 bin küsur seçmeni olan Washington bölgesinin katılım oranının yüzde 50 olacağını tahmin ediyorum. Amerikan Türk toplumunun ilk defa oy kullanması vatanımıza bağlanmamızı, sahip çıkmamızı sağlıyor. Burada sesimizin duyulması da bizi ayriyeten memnun ediyor. Seçimin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ABD’de yaşayan 87 bin Türk seçmen, 4 gün boyunca devam edecek cumhurbaşkanlığı seçiminde başkent Washington’ın yanı sıra New York, Los Angeles, Chicago, Houston ve Boston 6 kentteki toplam 35 sandıkta oy kullanabilecek. Washington Büyükelçiliği’ne bağlı 14 bin 127 seçmen için Washington’da 6 sandık, Los Angeles Başkonsolosluğu’na kayıtlı 14 bin 634 seçmen için 6 sandık, Chicago Başkonsolosluğu’nda oy kullanacak 8 bin 514 seçmen için 3 sandık, Houston Başkonsolosluğu’na kayıtlı 6 bin 80 seçmen için 3 sandık, Boston Başkonsolosluğu’nda oy verecek 5 bin 32 seçmen için 2 sandık kurulacak.
(İHA)