Milyonlarca Amerikalıyı ilk defa sağlık sigortası kapsamına alan yasal düzenleme bugün yürürlüğe giriyor. Ancak yaşanan aksaklıklar, ABD Başkanı Obama'ya desteği azalttı.
Abone olABD Başkanı Barack Obama'nın adıyla anılan sağlık hizmeti reformunun yürürlüğe girmesiyle milyonlarca Amerikalı ilk defa sağlık sigortası kapsamına alınıyor.
Söz konusu reform, Obama'nın "Herkese bütçesine uygun sağlık hizmeti" sağlama sözü vermesinin ürünü.
Ancak bu düzenleme uzun süredir bir siyasi tartışmanın odağında ve uygulamada sorunlarla karşılaşılıyor.
Örneğin, bazı dini gruplar, doğum kontrolü hizmeti sunmayı reddetti. Yüksek Mahkeme Yargıcı Sania Sotomayor, geçici olarak bu grupların doğum kontrolünü içeren sağlık hizmeti sağlama zorunluluğundan muaf tutulmasına karar verdi.
Bu yardım kuruluşları, Katolik Kilisesi'nin gebelik önleyici yöntemlere karşı tutumunu gerekçe gösteriyor.
"Obamacare" olarak bilinen Karşılanabilir Bakım Kanunu herkese -ister işvereni tarafından sağlansın, ister özel sağlık şirketlerinden satın alınsın- sağlık sigortası zorunluluğu getiriyor.
Sigortasını karşılayamayanlara destek sağlanacak. Hiçbir çeşit sigorta güvencesi için başvuru yapmayanlar ise cezalandırılacak.
Ayrıca, bugünden itibaren sağlık sigortası şirketleri ABD vatandaşlarını önceden sahip oldukları sağlık sorunları nedeniyle geri çeviremeyecek.
Şimdiden 2,1 milyon kişi özel sağlık sigortası yaptırdı fakat bu sayı hükümetin öngördüğünden az.
Sağlık hizmeti planlarının sunulduğu resmi internet sitesinde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle çok sayıda vatandaşın siteye erişememesi de diğer bir sorundu.
Sigorta şirketleri ise milyonlarca poliçenin yeni kanuna uygun olmadıkları için iptal edildiğini duyurdu.
Oysa Başkan Obama, Amerikalıların istedikleri takdirde mevcut sigorta planlarına bağlı kalabileceklerini söylemişti.
BBC muhabiri Rajini Vaidyanathan, yaşanan sorunların etkisiyle kamuoyu yoklamalarında Obama'ya desteğin düştüğünü belirtiyor.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda ise sorunların artık çözüldüğü savunuldu.