BIST 9.962
DOLAR 34,11
EURO 38,13
ALTIN 2.859,96
HABER /  DÜNYA

ABDde liman tartışması

Arap Şeyhleri Türkiye'nin ardından ABD'ye de el attı. Birleşik Emirliğin liman alması ABD'yi karıştırdı !

Abone ol

Başkanı George Bush, ABD'deki en büyük altı limanın işletmesinin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir şirkete devredilmesini öngören anlaşma konusunda, partisi ile ters düştü.

Amerikan Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi Senatörler, Dubai Ports World adlı şirket ile imzalanacak yaklaşık 7 milyar dolarlık anlaşmanın ertelenmesini ve devir işleminin ulusal güvenliğe etkilerinin ayrıntılı olarak incelenmesini öngören bir yasa tasarısı hazırladı.

Başkan Bush ise yasayı veto etme tehdidinde bulundu ve ertelemenin, ülkesinin teröre karşı savaştaki müttefiklerine çok yanlış bir mesaj vereceğini savundu.

Amerika'da birçok gözlemci, aslında bu anlaşmaya muhalefetin ardında Arap karşıtı bir yaklaşımın olduğu kanısında. Örneğin Washington merkezli Arap - Amerikan Enstitüsü'nden James Zogby şöyle diyor;

"Kongre üyelerinden biri bunu çok güzel anlattı. Şirketlerden birinin sahibi bir İngiliz şirketti, taşeron bir firmaydı. Dedi ki, 'Eğer İngiliz şirket satın alsaydı umursamazdım. Ama Araplara ait, o yüzden umursuyorum'.

"Buna düpedüz ırkçılık denir. Akıllı, meselelerden haberdar ve dar kafalılıktan faydalanmayan biriyseniz, kalkıp Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüklenmezsiniz. Bu, öyle bazı Kongre üyelerinin iddia ettiği gibi tarihi terörle dolu bir ülke değil."

Öneriye karşı çıkanların başında gelen Demokrat Kongre üyesi Mark Foley ise itirazlarını şu sözlerle dile getiriyor;

"Birleşik Arap Emirlikleri'nin kilit önem taşıyan bazı görüşlerini tasvip etmiyorum. Ayrıca, İran ile ilgili gelişmelerde de ne tür bir dostluk sergileyeceği konusunda kaygılarım var doğrusu.

"Daha geçen hafta, İran'ı kastederek tüm ortaklarıyla daha girişimci bir ticaretten yana olduklarını dile getirdiler. Biz ise tüm müttefiklerimizi İran'ı nükleer silahsızlanma konusunda savunmasız bırakmaya çağırıyoruz. Eğer böyle bir noktaya gelinirse, kim bilir hangi tarafı tercih edecekler?"