BIST 9.032
DOLAR 34,24
EURO 37,59
ALTIN 2.911,07
HABER /  GÜNCEL

ABD'de ırklararası evlilikler rekor düzeyde

Amerikan toplumunda farklı ırklara mensup kişiler arasındaki evlilikler son 30 yılda ikiye katlandı. Bireylerin bu evlilikleri algılama biçimi de değişiyor.

Abone ol

ABD'de yapılan bir araştırma farklı ırk ve etnik gruplardan kişiler arasındaki evliliklerin son 30 yılda ikiye katlanarak rekor düzeye ulaştığını gösterdi.

2010 itibariyle yeni evliliklerin yüzde 15'i farklı ırk ya da etnik gruplardan gelen kişiler arasında; bu oran 1980'de yüzde 7 idi.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışma, kamuoyunun 'karma ırk' evliliklerine geçmişe göre çok daha olumlu bakmaya başladığını ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 43'ü bunun toplumda olumlu yönde bir değişim sağladığını düşünüyor.

Oysa geçen yüzyılda bazı eyaletlerde, farklı ırklardan kişilerin evlenmesi yasaktı.

ABD Yüksek Mahkemesi 1967'de eyaletlerin evliliğe ırk sınırlaması getirmesini yasakladı. Alabama 2000 yılında uygulanmamakla birlikte kağıt üzerinde var olmaya devam eden bu yasağı kaldıran son eyalet oldu.

Farklı bir ırktan bir kişiyle evlenmeye en meyilli olanlar Asya ülkeleri ve Latin Amerika kökenliler.

Ancak ABD'de bu toplumların mensupları arttıkça, üyeleri arasında başka etnik grupların mensupları ile evlenme oranının gerilediğine dikkat çekiliyor.

Algılama değişiyor

2010 yılı itibariyle Amerikan halkının genelinde, farklı ırktan bir kişiyle evli olanların toplam oranı yüzde 8,4'ü buldu.

Pew'un Toplum ve Nüfus Eğilimleri Birimi Başkanı Paul Taylor, "Geçen yüzyılda toplumlararası evlilikler yasadışı olmaktan çıkıp önce, tabu olmaya, daha sonra ise sadece sıradışı görülmeye gitti" diyor; "her geçen yıl bu gibi evlilikler daha az sıradışı hale geliyor" diye konuşuyor.

Taylor'a göre, "Davranışlar ve yaklaşımlar değişti... Genç Amerikalılar için, ırk ve etnik köken çeşitliliği yaşamlarının bir parçası."

Son ankete katılan Amerikalıların neredeyse üçte ikisi ailelerinden bir kişinin başka ırktan biriyle evlenmesinin 'sakıncası olmadığını' söyledi.

1986'da yöneltilen benzer sorulara verilen yanıtlar, çok daha derin görüş ayrılıkları olduğuna işaret ediyordu.

O zaman için katılımcıların yüzde 28'i ırklararası evliliği 'kabul edilemez' diye nitelemiş, bunu kendileri için kabul edemeyeceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 37'yi bulmuştu.

Araştırmaya göre, ABD'de ırk duvarını aşan evlilikler ülkenin batı kıyısında daha yaygın.

2008-2010 yılları arasında burada yapılan yeni evliliklerin yüzde 20'si toplumlar arasıydı.

Yani her beş evlilikten birinde farklı ırkların mensupları yaşamlarını birleştirdi ve bu evliliklerden dünyaya gelecek çocuklar melez olacak.

Aynı dönemde toplumlar arası evliliklerin oranı gelenekselliğin yaygın olduğu güney eyaletlerinde yüzde 14, kuzeydoğuda yüzde 13 oldu.

Hawaii'de ise bu oran yüzde 40'ı buluyor, yani her beş evlilikten ikisinde karı-koca farklı kökenlerden geliyor.