Başkan aleyhine dava açılabilmesine imkan veren tasarı, Temsilciler Meclisi'nden geçti. Cumhuriyetçiler Obama'yı, karşı çıktıkları Sağlık Yasası'nın onay sürecinde anayasal yetkilerini aşmakla suçluyor.
Abone olAnayasal yetkilerini aştığı gerekçesiyle ABD Başkanı Barack Obama aleyhine dava açılabilmesine imkan veren tasarı Temsilciler Meclisi'nden geçti.
Tasarı, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi'nin alt kanadında 201'e karşı 225 oyla kabul edildi.
Temsilciler Meclisi'nin avukatları şimdi Demokrat Başkan Obama aleyhine dava açılabilmesi için gerekli yasal evrakları toplamaya başlayabilecek.
Cumhuriyetçiler Obama'nın, her Amerikan vatandaşının sağlık sigortası yaptırmasını zorunlu kılan yasanın Kongre'deki onay süreci sırasında anayasal yetkilerini aştığını iddia ediyor.
Başkan Obama ise Cumhuriyetçilerin girişiminin sadece zaman kaybı olduğunu söyledi. Obama, "Herkes bunu siyasi bir gösteri olarak görüyor" dedi.
"Daha önce eşi yok"
ABD tarihinde ilk kez Kongre'nin bir kanadının Başkan hakkında anayasal yetkilerini aştığı gerekçesiyle dava açmaya hazırlandığı bildiriliyor. Ülkede daha önce sadece bazı Kongre üyeleri Başkanlar hakkında kişisel davalar açmıştı.
Kongre'deki Cumhuriyetçiler daha önce de Obama'nın çeşitli konularda Başkanlık Kararnameleri çıkararak Kongre'yi devre dışı bırakmasından şikayetçi olmuşlar ve ABD Anayasası'nın ihlâl edildiğini öne sürmüşlerdi.
Obama söz konusu kararnamelerle, örneğin genç bazı kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmelerini kolaylaştırmış ve Taliban'ın beş yıldır esir tuttuğu bir ABD askeri Bowe Bergdahl karşılığında beş Afganın serbest bırakılmasını sağlamıştı.
ABD'de California Üniversitesi'nce yapılan bir araştırmaya göre Barack Obama yaklaşık altı yılda 183 Başkanlık Kararnamesi çıkardı. Cumhuriyetçi başkanlardan sekiz yılda Ronald Reagan 381, George W Bush ise 291 benzer kararname çıkarmıştı.