BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

ABDde ayaklanma

500 bin kişi ABD Kongresi'ni protesto etti. Hispaniklerin bu eylemi son yılların en büyük ayaklanması.

Abone ol

ABD'de Kongre'nin üzerinde çalıştığı ve yasadışı göçmenlere karşı ağır önlemlerin öngörüldüğü yeni yasa tasarısını protesto için ülkenin çeşitli kentlerinde gösteriler düzenlenirken, en büyük gösterinin yapıldığı Los
Angeles'taki eyleme 500 bin kişi katıldı.

Çoğunu Meksika kökenlilerin oluşturduğu Hispanikler ve onları destekleyen grupların Los Angeles'taki yürüyüşünde, Amerikan ve Meksika bayrakları taşındı, tasarıyı protesto eden sloganlar atıldı. Los Angeles kentindeki gösteri, ABD tarihinin en büyük protesto eylemlerinden biri olarak tarihe geçti.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve üst kanat Senato'da salı günü ele alınmaya başlanacak tasarı, yasalaşması durumunda, ABD'de yasadışı göçmen olarak bulunmanın suç haline getirilmesini, yasadışı göçmenlere iş verenlere ağır cezalar verilmesini ve ABD-Meksika sınırının üçte birlik bölümüne kaçak geçişleri önleyecek bir güvenlik duvarı inşa edilmesini öngörüyor. Başkan George Bush, haftalık radyo konuşmasında, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin önderlik ettiği tasarının yumuşatılması yönünde Kongre liderlerine telkinde bulundu.

Los Angeles'ın yanı sıra Denver, Sacramento, Charlotte, Phoenix ve Atlanta kentlerinde de son iki günde geniş çaplı protesto gösterileri düzenlendi.
ABD'de halen çoğunluğunu Hispaniklerin oluşturduğu milyonlarca kişi, yasadışı göçmen statüsünde bulunuyor. Mevcut koşullarda bu kişilerin yakalandıklarında sınırdışı edilmeleri öngörülüyor. Yeni tasarı, ilave bazı cezalar öneriyor. Meksika ve Orta Amerika'daki bazı Latin Amerika ülkeleri halkları, ABD'de Hispanik ve Latino diye tanımlanıyor.