BIST 9.516
DOLAR 34,56
EURO 36,01
ALTIN 2.983,74
HABER /  GÜNCEL

ABD ve Türkiye arasında bayrak krizi çıktı!

Gazze operasyonu nedeniyle üç günlük milli yas ilan eden Türkiye'de bayraklar yarıya indirilirken İncirlik'te ve ABD konsolosluklarında bayraklar yarıya indirilmedi.

Abone ol

Bakanlar Kurulu, İsrail’in Gazze operasyonu nedeniyle geçen Pazartesi günü 3 günlük milli yas ilan etti ve Türkiye genelinde bayraklar yarıya indirildi. Fakat Adana'daki İncirlik Üs Komutanlığı'ndaki ABD bayrağı yarıya indirilmeyince kriz çıktı.

KRİZ SADECE İNCİRLİKTE DEĞİL

Cumhuriyet'ten Barkın Şık'ın haberine göre Adana’daki İncirlik Üs Komutanlığı’nda ise Türkiye ile ABD arasında bayrak krizi yaşandığı ortaya çıktı. İsrail’in Gazze Operasyonu’nu “savunma hakkı” olarak gören ABD, Türk yetkililerin talebine karşın üsteki bayrağını yarıya indirmedi. ABD Büyükelçiliği ile konsolosluklarda da ABD’nin aynı tavrı takındığı kaydedildi.

WASHINGTON İZİN VERMEDİ

Adana İncirlik Üssü’ndeki Türk bayrağı da bu kapsamda yarıya indirildi. Üssü Türklerle birlikte müşterek kullanan ABD ise Türkiye’nin 3 günlük yas ilanına geçmişteki teammüllerin aksine uymadı. Türk yetkililerin, “ABD bayrağını yarıya indirin” şeklindeki talebine ise ABD’liler, “Merkeze sormamız gerekli” yanıtını verdi. ABD’lilerin, Washington ile yaptıkları görüşmelerin ardından bayrağı yarıya indirmemek yönünde tutum takındığı belirtildi.

ABD’nin Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluklarında da “yas” uygulamasına katılmadığı belirtildi.

ABD SOMA İÇİN BAYRAKLARI İNDİRMİŞTİ 

ABD Büyükelçiliği, Mayıs ayında Soma’da meydana gelen maden faciası sonrasında ilan edilen 3 günlük “milli yasa” ise riayet etmişti. ABD Büyükelçiliği ile konsolosluklardaki Amerikan bayrakları Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisi için yarıya indirilmişti.

ABD’nin bu kez Türkiye’nin yasına eşlik etmemesinde İsrail konusunda takındıkları farklı pozisyonların etkili olduğu kaydedildi. Türkiye, İsrail’in Gazze operasyonunu Filistin’e yönelik “saldırı” olarak görürken, ABD operasyonları “İsrail’in savunma hakkı” olarak tanımlıyor.