BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,11
ALTIN 2.444,34
HABER /  DÜNYA

ABD ve Rusya casus sınavını geçti

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Rus casusların ülkelerine ABD ile ilgili herhangi bir bilgi sızdırmadıklarını söyledi.

Abone ol

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, uzun süredir ajanları izlediklerini, denemede bulunmalarına rağmen herhangi bir gizli bilgiyi Rusya'ya ulaştıramadıklarını söyledi.

ABD'de Rusya lehine faaliyette bulunan casusların, elde ettikleri gizli bilgileri ulaştıramadıkları belirtildi.

Rusya ve ABD'nin, nükleer silahlarda indirim anlaşmasını iki ülke parlamentolarından geçirmeye hazırlandıkları ve iki ülke ilişkilerinde yumuşama sürecinin başladığı bir dönemde patlak veren krizin ilişkileri olumsuz etkilememesi için taraflar yoğun çaba harcıyor. Gibbs, yaptığı değerlendirmede, olayın iki ülke arasında gelişen ilişkilere gölge düşürmediğine dikkat çekti.

"RUSYA - ABD İLİŞKİLERİ CASUS SINAVINI GEÇTİ"

Casus krizinin zamanlamasına dikkat çeken Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, iki ülke ilişkilerinin önemli bir 'stres test' aşamasını başarılı bir şekilde geçtiğini belirtti. Kosaçev, açıklamasında, "Rusya-ABD ilişkilerine engel oluşturmak isteyenler hedeflerine ulaşamadı. Herhangi bir kargaşa ve gerginlik olmadan sınavı başarı ile geçtik" dedi.

Soğuk Savaş yıllarını aratmayan casus krizinde yakalanan 10 Rus casus, batılı istihbarat teşkilatları ile irtibatlı oldukları ve vatana ihanet suçuyla tutuklu bulunan dört Rus vatandaşı karşılığında Viyana'da takas edilmişti. Kıbrıs Rum Kesimi'nde yakalanan ve tutuksuz yargılanmasına karar verilen Rus ajan Christopher Metsos ise halen kayıp. Casus şebekesinin kasası olarak bilinen Metsos'un gerçek ismi ve kimliği henüz tespit edilemedi. Rusya ile yakın ilişkileri olan Kıbıs Rum Kesimi'nin ajanın kaçmasına göz yumduğu eleştirileri dile getiriliyor. Uzmanlara göre kayıplara karışan Metsos Rusya'ya dönebilir.

Casus krizinde son gelişme ise ajanların çocuklarının nerede kalacağı ile ilgili. Rus ajanlar Vicky Pelaez ve Mihail Vasenkov'un 17 yaşındaki oğulları ABD'de akrabalarının yanında kalmayı tercih ederken, Mihail Kutsik ve Natalya Pereverzeva, 1 ve 3 yaşındaki çocuklarının Rusya'ya getirilmesini istiyor. Yaşları 7, 11, 16 ve 20 olan dört çocukla ilgili henüz bir karar verilmiş değil.