BIST 9.774
DOLAR 34,06
EURO 37,97
ALTIN 2.800,72
HABER /  GÜNCEL

ABD ve Pakistan ittifakı onarma arayışında

İki ülke liderleri ABD birliğinin Bin Ladin'i Pakistan topraklarında öldürdüğü operasyondan bu yana ilk kez gerilen ilişkileri değerlendirmek için bir araya geldi.

Abone ol

ABD ve Pakistan liderleri, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan topraklarında ABD askerlerinin operasyonuyla öldürülmesinden bu yana ilk kez yüzyüze görüştü.

ABD'nin geçen Mayıs ayında Abbottabad kentine iki helikopter ve özel birlik göndererek düzenlediği Bin Ladin operasyonu iki ülke arasındaki güveni sarsmış ve ilişkileri germişti.

Uluslararası nükleer güvenlik zirvesi için Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Barack Obama ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani 10 ay sonra ilk kez bir araya geldi.

Obama, Pakistan parlamentosunun operasyon ışığında ABD ile ilişkilerin gözden geçirilmesi için bir çalışma başlattığını hatırlatarak, bunun sonuçlarının dengeli olması dileğini dile getirdi.

Obama çalışmanın "Pakistan'ın egemenliğine saygı gösterirken, bizim ulusal güvenliğimize ve geçmişte bizi hedef almış teröristlerle savaşma ihtiyacımıza da saygı duymasını umuyoruz" dedi.

Afgan operasyonu için kilit önemde

İslamabad yönetimi Bin Ladin operasyonunu egemenlik haklarının çiğnenmesi olarak nitelemişti.

Kasım ayında Afganistan'daki NATO güçlerinin sınırdaki 24 Pakistan askerini yanlışlıkla vurup öldürmesi, ilişkilerin daha da kötüye gitmesine yol açtı.

Saldırı ardından Afganistan'a karadan ikmal yolları erişime kapatıldı.

Pakistan milletvekilleri, ilişkilerin normale dönmesi için ABD'nin önce resmen özür dilemesini ve NATO konvoylarının bundan böyle geçiş vergisi ödemesini istiyor.

Obama, "Açık konuşmak gerekirse, son bir kaç ayda bu ilişkilerin hırpalandığı dönemler oldu" dedi.

Ancak her iki lider de, Pakistan ve Afganistan'da istikrarın her iki ülkenin de ortak çıkarı olduğunu vurguladı.

Gilani "aşırı eğilimlerle mücadeleyi sürdürme kararlılığımız devam ediyor. Afganistan ve Pakistan'da istikrar istiyoruz. Sizinle birlikte çalışmaktan yanayız." diye konuştu.

Afganistan'daki yabancı askerlerin 2014'te çekilmeye hazırlandığı bir ortamda, bölgedeki pek çok grupla ortak bağları olan Pakistan ile işbirliği yapılması büyük önem taşıyor.

Amerikalı yetkililerin üç ay önce, CIA'in Pakistan hava sahasında insansız uçaklara başvurmasını sürdürebilmesi için önceden haber verilmesi ve hedef listesi sunulması gibi bir dizi tavizi gündeme getirdiği ancak Pakistan istihbarat kuruluşunun bunları reddettiği bildiriliyor.

ABD'nin Pakistan hava sahasında insansız uçaklara başvurduğu uzun zamandır konuşulsa da, ABD aleyhtarı İslami partilerin siyasette önemli güç sahip olduğu ülkede, hükümet bu ilişkiyi kamuoyu nezdinde doğrulamaktan kaçınıyordu.