BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,66
ALTIN 2.975,93
HABER /  GÜNCEL

ABD ve İngiliz istihbaratı İsrail Başbakanı'nı dinlemiş

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve İngiltere'nin, aralarında Avrupa Birliği üst düzey yetkilisi, insan hakları örgütleri ve dönemin İsrail Başbakanı'nın da bulunduğu bin farklı kaynağı dinlediği ortaya çıktı.

Abone ol

Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin izleme programlarının hedef aldığı kişi ve kurumlara ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı.

İngiliz Guardian, Amerikan New York Times ve Alman Der Spiegel gazetelerinde yayınlanan ayrıntılara göre, sayıları yaklaşık bini bulan kişi ve kurumlar arasında Avrupa Komisyonu yetkilisi, insani yardım örgütleri ve İsrail Başbakanı da bulunuyor.

Gizli belgeler eski Amerikalı istihbaratçı Edward Snowden tarafından sızdırılmıştı.

ABD'nin aradığı Snowden şimdi Rusya'da.

Yeni ayrıntıların Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin faaliyetlerine ilişkin varolan kaygıları derinleştirmesi bekleniyor.

Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in Alman Başbakanı Angela Merkel'in telefonlarını dinlediği haberleri ekim ayında Berlin ile Washington arasında gerilime neden olmuştu.

New York Times, İngiliz elektronik izleme servisinin aralarında Afrikalı devlet başkanları ve zaman zaman yakınları ile BM'deki bazı yetkililerle yardım programlarının yazışma ve konuşmalarını izlediğini duyurdu.

'Ehud Olmert izlendi'

Gazete ayrıca 2009 yılında aralarında dönemin Başbakanı Ehud Olmert'in de bulunduğu İsrailli yetkililerin elektronik posta yazışmalarının izlendiğini de kaydetti.

Guardian da, İngiliz izleme servisinin BM kalkınma programı ile BM çocuklara yardım kuruluşu ile Alman kamu kurumlarının bazıları ve AB Rekabet Komiseri Joaquin Almunia'nın yazışmalarını izlediğini yazdı.

Avrupa Komisyonu bir açıklama yayınladı ve eğer doğruysa ''iddiaların en ağır şekilde kınanmayı hakettiğini'' vurguladı.

Komisyon açıklamasında, ''Bu, stratejik ortaklarımızdan beklediğimiz bir davranış değil, kaldı ki kendi üyelerimizden hiç beklemezdik'' denildi.

İspanyol üye Almunia, şirket evliliklerinin onaylanması ve kartel oluşumlarının soruşturulmasından sorumlu AB yetkilisi ve görevi nedeniyle AB firması Google ile gerilim yaşamıştı.

Ulusal Güvenlik Ajansı NSA, Amerikan şirketlerinin çıkarı için istihbarat faaliyetinde bulunduğu iddialarını reddediyor.

'Ekonomik avantaj için casusluk'

Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı Liberal Milletvekillerinden Sophia in't Veld iddiaları ''şoke edici'' olarak niteledi ve ''İngiltere'nin ekonomik avantaj elde etmek için AB üyeleri aleyhine casusluk faaliyetinde bulunması kabul edilemez'' dedi.

İngiliz istihbaratı ise iddialar konusunda bir açıklama yapmazken, ''faaliyetlerinin demokratik hesap verme ve kontrol esasına dayalı güçlü bir sistem çerçevesinde yürütüldüğünü'' savundu.

Beyaz Saray bünyesinde oluşturulan bir komisyon NSA'in elektronik izleme programının kapsamının daraltılması konusunda bazı önerilerde bulunmuştu.

Edward Snowden, Mayıs ayında yanına ciddi miktarda gizli belgeyi alarak ABD'yi terketmişti.

Hong Kong'da ortaya çıkan Snowden, belgelerin sızmasının ardından ABD'nin hedefi haline gelince Rusya'ya kaçmış, bir süre havaalanında yaşadıktan sonra Rusya tarafından geçici sığınma verilerek ülkeye girişine izin verilmişti.