BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

ABD ve G.Kore'nin yeni askeri anlaşması

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'den yönelen 'tahriklere' ortak yanıt vermek için yeni bir askeri plana imza attı. Yetkililer planın Kuzey'den gelecek muhtemel işgal girişimleri, ya da daha küçük saldırılarına ortak yanıt vermesini öngördüğünü belirtti.

Abone ol

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'den yönelen 'tahriklere' ortak yanıt vermek için yeni bir askeri plana imza attı.

Yetkililer planın Kuzey'den gelecek muhtemel işgal girişimleri, ya da daha sınırlı saldırılarına iki ülkenin ortak yanıt vermesini öngördüğünü açıkladı.

Daha önce, Güney Kore'de 28 bin askeri bulunan ABD'nin düşük yoğunluklu çatışmalar sırasında Güney'e destek vermesi tercihe bağlıydı.

Kuzey Kore'nin geçen ay üçüncü nükleer denemesini yapmasından sonra, bölgede gerilim yükseldi.

ABD Güney Kore'ye bir 'nükleer şemsiye' sağlıyor.

Ancak Soğuk Savaş Uzmanları, nükleer caydırıcılığın topyekûn savaşla ilgili olduğunu, daha düşük yoğunluklu çatışmalar açısından bir caydırıcılığı bulunmadığına işaret ediyor.

Seul'deki BBC Muhabiri Lucy Williamson, yeni planla Kuzey Kore'nin son günlerdeki tehditlerinin gerçek olması, örneğin Güney'e ait adalara bir saldırı düzenlenmesi halinde Güney'in ABD'den yardım isteyebileceğini söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-seok "Bu plan Kuzey'in belli bir noktadaki tehditlerine Güney Kore'nin öncülüğünde, ABD'nin destek olacağı bir şekilde ortaklaşa karşı koymasına izin veriyor." dedi.

Artan gerilim

Bu yeni planla ilgili çatışmalar 2010'da Kuzey Kore'nin Güney'e ait bir adaya top ateşi açması ve aynı yıl Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin batırılmasıyla gündeme gelmişti. Güney Kore 46 denizcinin öldüğü olayda gemiye Kuzey tarafından torpido atıldığını iddia etmiş, Pyongyang ise bu iddiayı reddetmişti.

12 Şubat'ta Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasından sonra Birleşmiş Milletler bu ülkeye yönelik ambargolarını sıkılaştırmıştı.

Kuzey Kore ise ambargolara, söylemini giderek sertleştirerek yanıt verdi.

Pyongyang yönetimi, Kore Savaşı sonunda varılan ateşkes anlaşmasını ve Seul'le yaptıkları saldırmazlık paktını iptal ettiğini açıklamıştı.

Güney ise tek taraflı olarak ateşkes anlaşmasından çıkamayacağını duyurmuş ve Kuzey'e söylemini yumuşatması çağrısınd