BIST 10.039
DOLAR 35,02
EURO 36,77
ALTIN 2.977,11
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ABD ve Çin dünyayı tehdit ediyor

2017 yılına gelindiğinde bozuk buzdolabı, televizyon, cep telefonu, bilgisayarlar, ekranlar ve diğer elektronik çöplerin 72 milyon tona ulaşılacağı açıklandı.

Abone ol

"E-Atık Sorununu Çözme İnisiyatifi" (STEP) raporuna göre elektronik çöplerimiz 2017’de 72 milyon tona ulaşacak. Bu da Giza Piramidi'nin 11 katı büyüklüğüne karşılık geliyor.

Hızına yetişemediğimiz ve her geçen gün gelişme gösteren teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Fakat dünyamıza zarar veren yönünü de görmezden gelemeyiz. Sadece birkaç yıl önce yenisi çıktığı için attığınız elektronik ürünler nasıl bir çöplükte birikiyor hiç merak ettiniz mi?

Ülkeler tarafından büyük bir sorun haline gelen e-atık sorunu hazırlanan bir raporla tartışıldı. "E-Atık Sorununu Çözme İnisiyatifi" (STEP) raporuna göre 2017 yılına gelindiğinde bozuk buzdolabı, televizyon, cep telefonu, bilgisayarlar, ekranlar ve diğer elektronik çöplerin 72 milyon tona ulaşılacağı ve bunun da Mısır’daki Giza Pirami’dinin 11 katı büyüklüğünde bir yığına karşılık geldiği belirtildi.

DÜNYAYI E-ATIKTA TEHDİT EDEN İKİ GÜÇ: ABD VE ÇİN

E-Atık Sorununu Çözme İnisiyatifi  (STEP) tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler kurumları, hükümetler, STK'lar ve bilimsel enstitülerden elde edilen verilere dayandırılan rapora göre önümüzdeki beş yıl içerisinde elektronik çöp miktarı üçte bir artmış olacak. Küresel elektronik atık miktarının tam olarak hesaplanamamasının en önemli nedeni olarak her ülkenin ‘e-atık’ kavramını farklı tanımlamaları gösteriliyor. Örneğin ABD sadece televizyon ve bilgisayar gibi elektronikleri e-atık sınıfına dâhil ederken Avrupa ülkeleri ise pili ve güç kablosu olan her elektronik ürünü e-atık olarak kabul ediyor. Dünyada elektrikli ve elektronik ürünlerin üretiminde 2012 verilerine göre 12.2 milyon ton ile birinci sırada Çin bulunuyor. Onu 11 milyon ton ile ABD takip ediyor. Ancak Çin üretimde birinci sırada yer almasına rağmen üretilen ürünlerin büyük bir kısmının ABD’de tüketilmesinden dolayı 10.4 milyon e-atık ile ABD birinci sırada yer alıyor. Buna karşın en çok üretimi yapan Çin ise 8 milyon atık ile ikinci sırada yer alıyor. Bu da gösteriyor ki dünyadaki elektronik atığın artışındaki en önemli rolü ABD ve Çin oynuyor.

KİŞİ BAŞINA 20 KG. ATIK

Öte yandan geçtiğimiz yıl tüm dünya çapında 54 milyon ton elektronik atık üretildi. Bu da dünya çapındaki 7 milyar kişi göz önüne alındığında kişi başı 20 kg e-atık anlamına geliyor.Her geçen gün yenilenen teknolojik ürünler ve artan e-atık üretimi kişileri ve kurumları korkutmaktan çok farkındalığı artırma yönünde etki göstermelidir. Dünya çapındaki genel tablo ne kadar olumsuz gözükse de bu durumda üretilen elektronik çöplerin geri dönüşümü daha önemli hale geliyor. Avrupalı ülkeler 10 yıldır geri dönüşüm programları uygularken ABD'de henüz sadece 25 eyalette benzer programlar uygulamaya konmuş durumda.